Sudionici Projekta o izvanškolskoj nastavi Slovenskog jezika i kulture održali radni sastanak

Objavljeno: 13.11.2012. 14:24

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:47

Foto: www.varazdinska-zupanija.hr

U okviru projekta o izvanškolskoj nastavi Slovenskog jezika i kulture, sudionici tog projekta održali su radni sastanak u Županijskoj palači. Sve prisutne, na početku je pozdravila predsjednica Vijeća slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije, Barbara Antolić Vupora, koja je istaknula kako joj je drago da su na sastanku prisutni i prijatelji iz Slovenije.

- Drago mi je da smo se danas ovdje okupili kako bismo se u jednoj prijateljskoj i konstruktivnoj atmosferi upoznali s projektom uvođenja slovenskog jezika u osnovne škole u Varaždinskoj županiji - rekla je Barbara Antolić Vupora te dodala kako zasad Druga gimnazija Varaždin ima dobro iskustvo u provođenju učenja slovenskog jezika. Na riječi Barbare Antolić Vupora, nadovezao se i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije mr.sc. Miroslav Huđek. 

- Nedavno je u našim osnovnim školama provedena anketa  i moram istaknuti kako je u 12 osnovnih škola ukupno 420 učenika iskazalo zanimanje za učenje Slovenskog jezika.  To je velika brojka i ja s zadovoljstvom  pozdravljam ovakav interes - naznačio je pročelnik Huđek. Roman Maurice Gruden iz Ministarstva za obrazovanje, znanost i šport Republike Slovenije je rekao kako učenici koji će učiti slovenski jezik i kulturu mogu očekivati svake godine jednu ekskurziju u Sloveniju kako bi se bolje upoznali sa slovenskom kulturom, poviješću i jezikom.  

Važno je istaknuti kako će materijalne troškove učenja slovenskog jezika pokrivati Varaždinska   županija dok će troškove učitelja pokrivati Ministarstvo za obrazovanje, znanost in šport Republike Slovenije.

Jedan od ciljeva projekta je da se i ocjene slovenskog jezika upisuju u svjedodžbe iako će to biti izvannastavna aktivnost.  Inače, škole koje su uključene u projekt učenja slovenskog jezika su OŠ Cestica, OŠ Petrijanec, OŠ Lepoglava, OŠ Višnjica, OŠ Klenovnik, OŠ Ivanec, OŠ Donja Voća, OŠ Jalžabet, OŠ Breznički Hum, OŠ Bisag, OŠ Visoko. Sastanku je prisustvovao i predsjednik Slovenskog kulturnog društva „Nagelj“ Igor Šerdoner.

Komentari