cofa festival

Suvremena folklorna avantura i ove godine donosi mnogobrojna iznenađenja

Objavljeno: 03.07.2023. 18:53

Zadnja izmjena: 03.07.2023. 18:53

Drugo izdanje Međunarodnog folklornog festivala COFA - Contemporary Folklor Adventure (suvremena folklorna avantura) bit će održan od 9. do 14. srpnja diljem Varaždinske županije.

COFA je međunarodni folklorni festival unutar mreže CIOFF UNESCO festivala, a bavi se očuvanjem i promicanjem kulturne baštine i plesa. CIOF u svom sastavu broji više od 140 članica, oko 300 festivala, a ovogodišnje izdanje COFA-e će se održati u četiri grada (Varaždin, Varaždinske Toplice, Novi Marof i Lepoglava) te u tri općine (Visoko, Ljubešćica i Maruševec).

Po prvi puta dolaze folklorne skupine iz Meksika i Sjedinjenih Američkih Država, a dolaze i grupe iz Rumunjske, Poljske i Gruzije. Od domaćih folklornih grupa predstavit će se Varaždinski folklorni ansambl, KUD "Toplice" iz Varaždinskih Toplica, KUD "Braća Radić" iz Općine Visoko, dramska družina Ozana, KUD "Klaruš" iz Maruševca, KUD "Ljuba voda" iz Ljubešćice te KUD "Marof" iz Novog Marofa. Službena ceremonija otvorenja festivala COFA započinje u nedjelju, 9. srpnja s početkom u 19:30 sati na glavnom gradskom trgu u Varaždinskim Toplicama.

- Ovakve vrste festivala donose nam ono što možda nemamo priliku vidjeti u našem svakodnevnom životu, već smo se s nečijom tradicijom, običajima, plesom i pjesmom mogli upoznati samo putem medija. S jedne strane moći će se vidjeti i upoznati naša turistička baština i blagodati koje imamo putem naših folklornih ansambala, a na svoje će doći i svi naši domaći ljubitelji folklora koji će vidjeti tradiciju i sve ono što se u svijetu može vidjeti - rekao je direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ.

Komentari