T7 uputio Gradu kompromisno rješenje za rješavanje otvorenih pitanja

Objavljeno: 06.03.2012. 19:26

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

Još jedan obrat dogodio se u odnosima Grada Varaždina i T7 Grupe. Nakon što su jučer iz T7 VIS-a dramatično najavili da će otpustiti radnike i iseliti proizvodnju iz Varaždina te se činilo da su time pregovori ušli u slijepu ulicu, iz T7 Grupe ipak su odlučili pružiti još jednu šansu pregovorima sa Gradom Varaždinom i gradonačelniku uputiti prijedlog koji, ako ništa drugo, ide u smjeru kompromisa.

U dokumentu koji su danas odvjetnici T7 Grupe uputili Gradu Varaždinu, T7 Grupa predlaže svoje kompromisno rješenje za sva otvorena pitanja sa Gradom Varaždinom.„Brojke“ navedene u prijedlogu T7 Grupe približile su se naime onim „brojkama“ koje predlaže Grad Varaždin.

Što se tiče, za Grad Varaždin ali i za sve građane Varaždina najvažnijeg dijela pregovora, onog koji se tiče obrade otpada u MBO postrojenju, T7 Grupa predlaže cijenu od 109,6 eura, odnosno oko 830 kuna po toni što bi, uvećano za PDV, iznosilo oko 1040 kuna po toni.

T7 VIS međutim ističe da bi ta cijena vrijedila samo za obradu i odvoz novonastalog otpada dok bi se obrada baliranog otpada financirala dijelom iz Fonda za zaštitu okoliša u visini od 40 posto cijene te dijelom iz gradskog i općinskih proračuna.

U tom slučaju, ističu odvjetnici T7 Grupe, Varkom bi PDV vratio kao pretporez, odnosno za obradu baliranog otpada ne bi bilo troška PDV-a, pa bi cijena iznosila 830 kuna po toni.

S obzirom da im je već uplaćen avans za obradu baliranog otpada u visini od 9 milijuna kuna, T7 VIS predlaže da se uplaćeni avans iskoristi, odnosno da se dogovori privremena obrada otpada u periodu od tri mjeseca po predloženoj cijeni od 830 kuna po toni kako bi se s tehnološke strane moglo utvrditi postoje li moguće uštede koje bi T7 VIS omogućile ponuditi još manju cijenu.

- U tom periodu od tri mjeseca, s obzirom da je avans već uplaćen, ne bi bilo nikakvih dodatnih troškova za građane, a dobilo bi se razumno vrijeme za dogovor - poručuju iz T7 Grupe.

T7 VIS nudi na razmatranje i ideju da se skupljanje i odvoz otpada za građane plaća prema masi proizvedenog otpada, odnosno da se otpad prilikom skupljanja važe i da se obrada plaća prema prikupljenoj težini.

- Siromašniji građani producira višestruko manje otpada, pa bi za njih na taj način došlo do smanjenja ukupnog računa za skupljanje i odvoz otpada, odnosno isti ne bi porasli zbog obrade u MBO pogonu – poručuju iz T7 VIS-a.

Grad Varaždin je međutim prije nekoliko dana T7 VIS-u poručio da je spreman otpad obrađivati u MBO pogonu po cijeni od 700 kuna, a cijene koje je ponudio T7 VIS nisu se baš ekstremno približile toj cijeni.

T7 VIS ponudio je i rješenje po pitanju otkupa zemljišta za poticanu stanogradnju na Banfici i u Ulici Vilka Novaka. Podsjetimo, Grad je ponudio T7 Grupi otkup po cijeni od 100 eura po kvadratu. T7 Grupa nudi pak da svoje zemljište na Banfici proda za 119 eura, a u Ulici Vilka Novaka za 134 eura po kvadratu uz mogućnost djelomičnog plaćanja kompenzacijom.

Odvjetnici T7 Grupe izvjestili su Grad i da njihov klijent u potpunosti pristaje na prijedlog da se sporazumno raskine ugovor vezan uz aerodrom uz nadoknadu troškova ulaganja.

Odvjetnici ističu i da očekuju konstruktivan odgovor i nastavak pregovora uz naznaku da smatraju nužnim da MBO pogon što prije počne makar sa privremenim radom.

Gradonačelnik Goran Habuš rekao nam je da je primio dopis T7 Grupe istaknuvši da odluku ne želi i ne može donositi sam.

- Uoči sjednice Gradskog vijeća bit će održano Međustranačko vijeće na kojem ćemo raspravljati o prijedlogu T7 Grupe. Teško mi je nešto sada govoriti. Ima tu potencijala za pregovore, ali moram naglasiti da tu postoji jedan problem, a to je da, kad i govore o snižavanju cijene, traže plaćanje odmah, a to jednostavno nije moguće jer Grad novca nema. Uglavnom, njihova ponuda je dobar materijal za pregovore na koje smo mi spremni i oni će se sigurno nastaviti - rekao nam je gradonačelnik.

Vezano uz najvažniji dio pregovora, onog dijela koji se tiče obrade otpada u MBO pogonu, Habuš je ponovio da je nesrazmjer između cijene koju nudi T7 VIS i cijena koje omogućavaju alternativna rješenja i dalje vrlo velik.

- Razlika između cijena koje nam nude alternativna rješenja i cijene koju nudi T7 VIS je 56 milijuna, a to je ogroman novac. I nema tu toliko veze hoće li dio tog novca platiti Fond i Grad jer je cijena za građane i dalje previsoka. Ali to je moje mišljenje, a konačnu odluku o tome donijet će gradski vijećnici - ističe Habuš.

Komentari