Tivarov "hubertus" nosile su redovnice, muževi, žene, djeca i starci

Piše: Josip Novak

Objavljeno: 22.12.2013. 14:22

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Među legendarne proizvode varaždinskih tekstilaca nesumnjivo treba ubrojiti vrlo uspjele "hubertus-ogrtače" za muškarce, žene, djecu i starce koji su desetljećima prodavani po cijeloj bivšoj državi.

Spomenuti odjevni predmeti zahvaljujući kvaliteti izrade slovili su za nepoderive i nepromočive. Reklamiranju ove zaista uspješne varaždinske robne marke posvećivana je velika pozornost još u vrijeme Kraljevine Jugoslavije. Promidžbeni je slogan za spomenute hubertus kapute izrađene od posebne vunene tkanine bio - "On, ona, ono".

Još nekoliko godina poslije rata mogli su se vidjeti na nekim pročeljima zgrada u više gradova veliki likovi muža, žene i djeteta odjevenih u Tivar-hubertuse. Uz potonje ogrtače, nuđena su prikladna jeftina odijela za mušku školsku mladež, što je početkom svake školske godine bilo popraćeno podjelom ravnala, trokuta, kutomjera i "rasporeda sati" s otisnutim Tivarovim grbom i nazivom tvrtke.

Inače, nošenje hubertusa bilo je 1930. godine Zakonom propisano za sve djevojke koje su namjeravale postati sestrama pomoćnicama medicinskih sestara. Učenicama je preporučen za nošenje u školu "zimski kaput hubertus Tivar tamnoplave boje". Kaput im je služio i kao dio odore, a morao se nabaviti prije početka druge godine školovanja. Ujedno je istaknuto da hubertusi i svi odjevni predmeti kojeg buduće sestre nose ne trebaju biti novi, važno je bilo jedino da su uredno pokrpani i čisti te da pri pranju ne puštaju boju.

Sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća, zahvaljujući srednjoškolcima i studentima, hubertusi odjednom ponovno postaju modni hit. No, nije bilo jednostavno domoći se – najčešće zelenih ogrtača. Mladež je u potrazi za njima doslovno pretražila domove svojih roditelja i djedova od tavana do podruma. Nerijetko su nošeni i hubertusi nagriženi od moljaca, a pojedini vlasnici gubili bi dane pokušavajući pronaći originalne gumbe. Naime, potonji su na nekim modelima bili presvučeni kožom i nije ih bilo jednostavno nabaviti čak ni u Varaždinu.

Komentari