Trojica članova DVD-a Kamenica na speleološkom tečaju

Objavljeno: 26.10.2012. 12:05

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:15

Foto: lepoglava.net

Nastavak aktivnosti Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kamenica u protekla je dva mjeseca bio usmjeren na pohađanje trojice članova DVD-a speleološkog tečaja.

U organizaciji Speleološke udruge Kraševski zviri iz Ivanca, Mario Canjuga, Kišiček Denis i Galić Goran u dva su mjeseca prošli teorijsku i praktičnu obuku. Na kraju tečaja otputovali su u Slunj gdje su praktično polagali spuštanje u jamu od 70 metara, te su propješačili špilju dugačku 1,5 kilometara. Taj dio obuke završio je kupanjem u rijeci Slunjčici. Tjedan dana kasnije polagali su usmeni dio ispred komisije, te stekli članstvo u udruzi Kraševski zviri i diplomu Speleolog pripravnik.

Usprkos činjenici da Vatrogasna zajednica grada Lepoglava nema sluha za takve tečajeve (jer se takvi tečajevi ne financiraju iz proračuna Zajednice već se svako Društvo mora pobrinuti za sebe i vlastitim sredstvima financirati slične obuke) trošak obuke je platilo Dobrovoljno vatrogasno društvo Kamenica koje sada ima tri osposobljena člana za spašavanje iz jama, bunara i sličnih prirodnih objekata. Stečeno znanje iskoristiti će se i prilikom čišćenja bunara, ali će poslužiti i za nastavak educiranja.

Naime, ovo je prvi korak prema članstvu u Gorskoj službi spašavanja koja je također sudjelovala u akcijama obuke. Sada slijedi nabavka opreme tako da se više ne mora posuđivati, ali i nastavak speleo rada kao članovi DVD-a i Udruge.

Komentari