Turistička zajednica Ivanca na proslavi sv. Jurja u Turopolju

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 07.05.2013. 10:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Prva nedjelja nakon Dana sv. Jurja tradicionalno je rezervirana za veliko turopoljsko Jurjevo koje organizira Plemenita opčina turopoljska kod Lukavec-grada.

Bogat kulturno-umjetnički program, mnoštvo folkloraša, pucnjevi povijesnih vojni postrojbi, izložbe, velik broj posjetitelja i prikaz bitke protiv turskih osvajača obilježili su dvadeseto izdanje turopoljskog Jurjeva.

Njegujući povijesnu tradiciju Turopolja, u organizaciji Plemenite opčine Turopoljske, Jurjevo se obilježava kao narodni blagdan i središnja proljetna svečanost u starom gradu Lukavcu. Uz njegovanje pučke tradicije i obilježja vjerskog karaktera, Jurjevo je turistički, kulturni i zabavni događaj, cjelovita pučka svečanost na koju svi rado dolaze.

Među brojnim posjetiteljima i visokim uzvanicima bila je i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Upravo se zajedno s Ministarstvom kulture provodi projekt upisa Jurjeva na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine.

Turistička zajednica grada Ivanca i Ivanečki vitezovi- članovi Ivanečka rudarske čete odazvali su se pozivu Plemenite opčine turopoljske i 28. travnja sudjelovali u bogatom programu promovirajući našu tradiciju i baštinu.

Na manifestaciji je dogovorena buduća suradnja kao i uzvratni posjet Turopoljskih banderija Ivancu povodom obilježavanja Dana grada.

Komentari