odlazak jedne od najvećih

U 94. godini preminula operna diva Nada Puttar Gold - još prije tri godine u Seketin je dolazila automobilom

Objavljeno: 28.03.2017. 17:25

Zadnja izmjena: 28.03.2017. 17:45

Foto: Arhiva

U 94. godini života danas je preminula Nada Puttar Gold, mezzosopranistica koja je tijekom svoje karijere dobila mnoštvo priznanja i nagrada te, što je još važnije, odigrala brojne nezaboravne operne uloge.

Rođena 5. studenog daleke 1923. u Seketinu na Varaždin Bregu, današnjoj Općini Sveti Ilija. Prvo je učila klavir da bi se kao učenica Lava Vrbanića posvetila pjevanju. Debitirala je 1949. kao Vanja u Glinkinu Ivanu Susanjinu i odmah angažirana.

Godine 1951. osvojila je Prvu nagradu na Međunarodnom pjevačkom natjecanju u Verviersu. Krasile su je savršena muzikalnost, snažan glas velikog opsega i volumena i lijep scenski izgled. Karijeru je provela u Beču, Berlinu i Frankfurtu, a završila je 1979. u Zagrebu. 

Dvorac u Seketinu, gdje je Nada Puttar Gold još do nedavno navraćala, i to samostalno vozeći automobil, njezin otac 1888. godine kupio je majci kao dar za udaju, a Nada je potom naslijedila lijevi toranj i kapelicu koju je obnovila.

Jedan od posljednjih intervjua dala je upravo za eVaraždin, objavit ćemo ga ponovno kao prisjećanje na jednu od najvećih žena varaždinskog kraja.

Komentari