GRAD LEPOGLAVA

U Lepoglavi svečano otvorena izložba Mirka Bajsića

Objavljeno: 22.07.2021. 19:19

Zadnja izmjena: 22.07.2021. 19:25

Deset godina nakon prve izložbe kojom se predstavio lepoglavskoj publici, likovni umjetnik Mirko Bajsić ponovno izlaže u svom rodnom gradu. Izložba likovnih djela Mirka Bajsića može se razgledati do 5. kolovoza u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca.

Mirko Bajsić samouki je slikar koji je, nakon što je s 15 godina napustio Lepoglavu i otišao s majkom u Njemačku, u kojoj i danas živi, počeo slikati sljedeći put hrvatskih slikara naive iz Hlebina. Svoje radove do sada je publici predstavio na 30-ak izložaba održanih u Italiji, Njemačkoj, Španjolskoj, Belgiji, Češkoj, Poljskoj, Izraelu, Tajvanu i Hrvatskoj. U domovini je, uz Lepoglavu, izlagao još samo u Zagrebu, Koprivnici i Hlebinama tako da je lepoglavska izložba jedna od rijetkih prigoda domaćoj publici uvjeriti se u vrijednost umjetničkog rada Mirka Bajsića. 

Otvorenje izložbe je, u skladu s epidemiološkim mjerama, održano u gradskom parku. O slikarstvu i Mirka Bajsića govorila je povjesničarka umjetnosti Ivana Drožđek istaknuvši da je autor, iako je proputovao veliki dio svijeta, i dalje vjeran hlebinskoj školi naive i svojim lepoglavskim korijenima što je vidljivo po prizorima jednostavnog seoskog života koje slika.

- Izlagati kod kuće poseban je osjećaj, posebice zbog toga što već pet desetljeća ne živim ovdje. No, unatoč tome, rodni je kraj inspiracija za većinu mojih slika, istaknuo je Mirko Bajsić na čijim se slikama mogu naći poneki motivi, poput lepoglavske čipke, jedinstveni upravo za lepoglavski kraj. 

- Vjerujem da su mnogi diljem svijeta uživali u Mirkovim slikama na kojima se često nalaze jedinstveni lepoglavski motivi. Mirko Bajsić je sa svijetom podijelio ono što voli pokazavši pri tom da poštuje kulturu i baštinu svoje rodne grude. Svoji je stvaralaštvom obogatio Lepoglavu, poručio je gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić koji je otvorio izložbu Mirka Bajsića u Lepoglavi.

Organizator izložbe Mirka Bajsića u Lepoglavi je Turistička zajednica Grada Lepoglave, a pokrovitelj Grad Lepoglava

Komentari