U noći sa petka na subotu ponovno Tulum s(l)ova u knjižnicama

Objavljeno: 25.10.2012. 09:58

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

U noći s petka na subotu u trideset i tri školske knjižnice diljem Hrvatske, noćnim čitateljskim susretom počet će novi ciklus projekta poticanja čitanja iz užitka Tulum s(l)ova.

Projekt je osmišljen tako da zadovoljava potrebe učenika koji u njemu sudjeluju i uz to im približava čitanje iz užitka te stav prema volontiranju, a usmjeren je i prema koristi u lokalnoj zajednici. Namijenjen je uzrastu sedmih i osmih razreda OŠ te prvih i drugih razreda SŠ.

Početak projekta čini noćni čitateljski susret u školskoj knjižnici čija je najvažnija aktivnost ceremonijalno čitanje iz užitka.

Osim ceremonijalnog čitanja iz užitka planiran je niz aktivnosti za vrijeme noćnog čitateljskog susreta te povezivanje školskih knjižnica koje će sudjelovati preko skypea. Susret završava sa spavanjem u vrećama u školskim knjižnicama koje imaju uvjete za to.

Sljedećih godinu dana učenici koji su sudjelovali na tom susretu izlazit će u lokalnu zajednicu te u ustanovama, udrugama, poduzećima i na javnim mjestima čitati građanima odabrane tekstove iz užitka u trajanju od 15 – 30 minuta.

Zabilježeni trenuci čitanja bit će postavljeni na korisničke stranice školskih knjižnica na facebooku i  you tubeu, a osim stranica školskih knjižnica na facebooku postoji i stranica Tulum s(l)ova na kojoj će se također objavljivati materijali s čitanja.

Tročlano povjerenstvo će (član Hrvatske mreže školskih knjižničar, član Hrvatske udruge školskih knjižničara te poznatiji javni djelatnik) nakon godine dana odlučiti koja je knjižnica bila najuspješnija.

Iz Varaždinske županije ove se godine uključuje sedam škola,  OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec, OŠ grofa Janka Draškovića, Klenovnik, VI. OŠ Varaždin, OŠ Andrije Kačića Miošića, Donja Voća, OŠ „Petar Zrinski“ Jalžabet, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola,Varaždin i Gospodarska škola, Varaždin.

Iz susjedne, Međimurske županije,  sudjelovat će tri škole, OŠ Belica, Belica, Ekonomska i trgovačka škola, Čakovec te Tehnička škola, Čakovec.

Kako je projekt ušao u drugi ciklus, i kako se povećao broj uključenih knjižnica za trećinu može se zaključiti da je prepoznat kao interesantan, zabavan  i koristan od struke i učenika korisnika školskih knjižnica za koje je osmišljen. 

Komentari