U Općini Bednja otvorena klizišta na tri lokacije

Objavljeno: 25.02.2014. 13:57

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Općina Bednja

U Općini Bednja su se nakon topljenja snijega i obilnih kiša aktivirala klizišta. Upravo klizišta su jedan od najvećih problema s kojima se ova općina "bori".

Tri klizišta stvaraju velike probleme.

Najkritičnije stanje je kod Želimorskih. Riječ je o novonastalu klizištu na cesti, gdje je prolaz vozilima gotovo onemogućen. To je klizište na kojemu se svakog trena može očekivati propadanje kompletnog trupa ceste, čime će Želimorski ostati potpuno odsječen od drugih naselja.

Klizište Monterići otvorilo se i prije, a nakon snijega i zadnjih kiša postalo je potpuno neprohodno. Usto, ugrozilo je stambeni objekt u neposrednoj blizini i tako dio zaselka Monterići u potpunosti „odsjeklo“ od ostatka općine.

Prebukovje je klizište čije se stanje nakon snijega drastično pogoršalo i gdje se svaki čas može očekivati potpuno propadanje ceste.

- Općina Bednja je lani imala proglašeno sedam elementarnih nepogoda, a šteta je oko šest milijuna kuna. Za klizišta smo dobili obećanje da će se sanirati i za to pripremili projektnu dokumentaciju. Sada imamo i nekoliko novih klizišta od kojih su nabrojena tri najopasnija po svom obimu. Županijska cesta u Prebukovju, na duljini od 500 metara, je potpuno oštećena i došlo je do klizanja tla. Uzrok tome ja što u jednom razdoblju padne 150 litara kiše po metru četvrtom, a nakon toga nastupi sušno razdoblje. Klizišta koja su oranice ili nerazvrstane ceste niti ne saniramo. Zahvaljujem se Varaždinskoj županiji na pomoći koju su nam dali za klizišta i prošle godine i sada. I od nadležnog ministarstva dobli smo 175 000 kuna za područja gdje su ugrožene kuće. Pomogli su u svojoj moći, jer nama bi za sva klizišta trebalo oko 20 milijuna kuna - objasnio je Mirko Bistrović, načelnik Bednje.

Komentari