U Šemovcu poplavljeno oko 120 hektara poljoprivrednog zemljišta

Objavljeno: 03.09.2014. 18:10

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Izvor: galerija-images/Semovec poplava Trnovec Bartolovecki

U mjestu Šemovec u općini Trnovec Bartolovečki, uz županijsku cestu između Šemovca i Jalžabeta, trenutno je poplavljeno oko 120 hektara poljoprivrednog zemljišta. Riječ je o izlijevanju kanala uz auto cestu te velikih količina vode uzrokovane obilnim padalinama.

Po riječima načelnika općine Trnovec Bartolovečki, Zvonka Šameca, četrdesetak pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja općine te djelatnici Hrvatskih voda, kao i mještani, rade na sanaciji i sprječavanju veće štete. Rade se zečji nasipi kako bi se spriječilo eventualno prodiranje zaobalnih voda dok djelatnici Hrvatskih voda mehanizacijom čiste kanale s ciljem povećanja protočnosti.

Osim trenutne sanacije, načelnik ističe da općina mora pronaći način pomoći poljoprivrednicima koji na površinama pod vodom imaju zasađene poljoprivredne kulture: tikve, krumpir i povrće, a te kulture čine oko 70 posto poljoprivrednog zemljišta pod vodom.

Načelnik je najavio hitno utvrđivanje štete, nakon čega će stupiti u kontakt sa Županijom i Povjerenstvom za utvrđivanje šteta radi eventualnog proglašenja elementarne nepogode za područje općine. Iz Općine poručuju svim poljoprivrednicima s tog područja da se radi utvrđivanja štete jave u Općinu.

Načelnik Šamec ujedno zahvaljuje članovima dobrovoljnih vatrogasnih društva, mještanima, vlasnicima poljoprivrednih površina te djelatnicima Hrvatskih voda na svemu učinjenom na sprječavanju daljnje štete.

{gallery}Semovec poplava Trnovec Bartolovecki{/gallery}

Komentari