Tragovima lokalnog i nacionalnog identiteta

Učenici Druge gimnazije Varaždin posjetili Maslenicu, Škabrnju i Zadar

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 30.01.2018. 12:17

Zadnja izmjena: 30.01.2018. 12:26

Druga gimnazija Varaždin u suradnji s Udrugom veterana 7. gardijska brigada "PUMA" provodi projekt pod nazivom „Tragovima lokalnog i nacionalnog identiteta“. Cilj ovog projekta je da se učenici uključeni u projekt bolje upoznaju s nekim elementima starije i novije hrvatske povijesti, kulture i sporta te da jačaju svijest o lokalnom i nacionalnom identitetu.

Danas, u ovom sve više globaliziranom svijetu, izuzetno je važno  sačuvati svijest o vlastitom identitetu te tako poticati zajedništvo i ljubav prema vlastitom narodu i domovini uz istodobno tolerantan i otvoren prijateljski odnos prema drugima. Tijekom provođenja projekta predviđen je niz aktivnosti: terenske nastave, neposredni istraživački rad učenika, predavanja, intervjui, organizacija okruglih stolova, izrada plakata i prezentacija.

Projekt u cijelosti financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u sklopu financiranja projekata udruga koje djeluju u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih. Stoga učenici nemaju nikakvih financijskih obveza tijekom provođenja projekta. U projektu sudjeluje 35 učenika Druge gimnazije Varaždin, ravnateljica škole Zdravka Grđan i profesori povijesti Nikola Slunjski i Marko Rogulja. Od strane „Puma“ u projekt su uključeni Robert Puja (predsjednik Udruge), Igor Tkalec (tajnik Udruge) i Jurica Šare, član Udruge.

Unutar projekta predviđeno je provođenje nekoliko terenskih nastava kojima je cilj produbljivanje znanja iz starije, srednjovjekovne, novovjekovne i suvremene hrvatske povijesti (Domovinski rat).

Terenska nastava Maslenica - Škabrnja - Zadar

U subotu, 27. siječnja održana je prva predviđena terenska nastava: Maslenica - Škabrnja - Zadar. Učenici su najprije obišli mjesta gdje je tijekom Domovinskog rata provedena oslobodilačka akcija „Maslenica“. Potom su posjetili Škabrnju, mjesto jednog od najvećih zločina nad Hrvatima tijekom rata. Na kraju terenske nastave učenici su upoznali kulturno - povijesne znamenitosti grada Zadra.

Kako bi  nastava bila što vjerodostojnija i zornija, na svakom od navedenih lokaliteta učenike su dočekali izvorni sudionici i izvrsni poznavatelji navedenih događaja koji su vrlo emotivno i živopisno ispričali učenicima svoje viđenje događaja u kojima su sudjelovali. U Maslenici su učenike dočekali  Marijan Madjerić i Zlatko Franić, pripadnici Udruge Termiti, a u Škabrnji Branimir Ražov iz Udruge veterana 4. gardijske brigade i Mate Ražov iz Udruge Termiti. U gradu Zadru učenici su upoznali povijest i znamenitosti grada uz zanimljiva izlaganja profesora povijesti Stipe Mitrovića i profesora geografije Domagoja Šare.

 

Komentari