dan antifašističke borbe

U spomen antifašistima položeni vijenci i upaljene svijeće na varaždinskom groblju

Objavljeno: 21.06.2022. 11:52

Zadnja izmjena: 21.06.2022. 12:41

Uoči Dana antifašističke borbe, na varaždinskom groblju kod spomen kosturnice danas, u utorak 21. lipnja 2022. godine položeni su vijenci i upaljene svijeće.

U spomen preminulim antifašistima u ime Grada Varaždina vijenac su položili gradonačelnik Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, zajedno sa zamjenicom župana Silvijom Zagorec i zastupnicom u Hrvatskom saboru Nadicom Dreven Budinski. Polaganju vijenaca priključili su se i Slobodan Mikac, generalni konzul Republike Hrvatske u Švicarskoj, predstavnici PU varaždinske te članovi Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista.

Gradonačelnik Bosilj koji je i prisutne pozvao na minutu šutnje za sve poginule i preminule pripadnike antifašističke borbe naznačio je kako antifašizam ne samo da je u temelju naše države zato jer se nalazi u Ustavu, nego je antifašizam u stvarnosti stavio Hrvatsku na stranu pobjednika u Drugom svjetskom ratu.

Zamjenica župana je tom prigodom istaknula kako se danas odaje počast sudionicima antifašističke borbe koji su se hrabro borili protiv zločinačke ideologije, nacizma i fašizma.

- Važno je istaknuti  kako je u Hrvatskoj osnovan prvi Sisački partizanski odred i to govori o tome da je naš narod uvelikoj većini tada shvatio da tolerancija, mir i sloboda nemaju alternativu, a na svima nama je da to nasljeđe prenesemo na mlađe generacije.

 

Komentari