bolji uvjeti za djecu

U Toplicama u bolnici nova dvorana za rehabilataciju djece s poremećajem senzorne integracije ili senzorne disfunkcije

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 18.12.2017. 10:14

Zadnja izmjena: 18.12.2017. 10:22

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama ulaganjem u opremu i uređenje dvorane u visini oko pola milijuna kuna, stvorila je pretpostavke za uvođenje novih metoda u rehabilitaciji poremećaja senzorne integracije ili senzorne disfunkcije kod djece.

Kako poručuju, time je terapija senzorne integracije djece postala dio timskog rehabilitacijskog procesa u kojem sudjeluju pedijatar, fizijatar, fizioterapeut, radni terapeut, logoped, psiholog, defektolog, i drugi stručnjaci, a Varaždinska županija najmlađim osiguranicima osigurala viši standard i novu kvalitetu usluga zdravstvene zaštite.

- Specijalna bolnica Varaždinske Toplice jedina je rehabilitacijska ustanova u Hrvatskoj koja je dosad stvorila uvjete za provođenje terapije u liječenju poremećaja senzorne integracije djece“, ističe Damir Mihalić, ravnatelj ustanove.

Dvorana za senzornu integraciju sadrži ljuljačke, bazen s lopticama, razne naprave za penjanje, tunele za provlačenje – sprave kojima se potiče koordinacija djeteta, ravnoteža, gruba motorika te razvija svjesnost djeteta o vlastitom tijelu.

Dvorana za senzornu integraciju otvorena je u srpnju ove godine. Trenutno je oko 45 djece uključeno u tretman senzorne integracije, a kako su djeca u današnje vrijeme sve više okružena modernim tehnologijama i sve manje se kreću, stručne analize pokazuju tendenciju porasta poremećaja senzorne integracije kod djece.

- Ako roditelj primijeti određene probleme kod djeteta kao što su poteškoće u ponašanju, socijalizaciji, emocionalnoj stabilnosti, koncentraciji, samostalnosti i učenju, koordinaciji pokreta, motorici, potrebno je obaviti pregled kod pedijatra te zatražiti uputnicu za pregled specijalista fizikalne medicine u našoj Poliklinici. Prilikom pregleda se utvrđuje ima li osnove ili ne za terapiju te se dijete uključuje u program“, savjetuje roditeljima Mirjana Večerić, glavni fizioterapeut Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama.

Komentari