U Trnovcu Bartolovečkom izgrađena najveća integrirana sunčana elektrana u Hrvatskoj

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 28.10.2013. 18:19

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Sjeverna Hrvatska i dalje je vodeća u državi po izgrađenim sunčanim elektranama. U Trnovcu Bartolovečkom pokraj Varaždina puštena je u pogon najveća integrirana sunčana elektrana u Hrvatskoj, čija je ukupna snaga 999 kW.

Investitor Gumiimpex-GRP d. d., na tržištu poznat po djelatnosti gumarstva, prepoznao je potencijal i u obnovljivim izvorima energije te je izgradio sunčanu elektranu na slobodnim krovištima svojih proizvodnih objekata.

Gumiimpex-GRP d. d. je uz tu sunčanu elektranu u rujnu ove godine pustio u pogon još dvije elektrane smještene u Varaždinu. Sva će se proizvedena električna energija, sukladno ugovoru s Hroteom, predavati u distribucijsku mrežu po povlaštenoj tarifi jer je investitor stekao status povlaštenog proizvođača energije.

Sunčana elektrana Gumiimpex u Trnovcu Bartolovečkom ima očekivanu godišnju proizvodnju od 1 113 MWh ekološki čiste električne energije. Očekivani godišnji prinos je oko 1 125 kWh po kilovatu instalirane snage. Nisu zanemarivi ni pozitivni ekološki učinci samog postrojenja jer će se tijekom 30 godina rada u okoliš ispustiti oko 10 260 tona manje ugljičnog dioksida u odnosu na istu proizvodnju električne energije u elektranama na fosilna goriva.

Za Gumiimpex projektnu dokumentaciju i izgradnju elektrane odradila je čakovečka Solektra koja je ovlašteni instalater sunčanih elektrana, ali i sama ulaže u sunčane elektrane. Tako je Solektra sredinom listopada završila izgradnju i vlastite sunčane elektrane Solektra III, ukupne snage 299 kW, na novoizgrađenom distribucijskom centru Solektre u Križopotju.

Komentari