U Županijskoj palači održan okrugli stol na temu Nove energetike

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 25.04.2013. 18:20

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

U organizaciji Udruge za razvoj Hrvatske te uz suradnju Elektrotehničkog društva sjeverozapadne Hrvatske u srijedu je u Županijskoj palači održan okrugli stol na temu "Nove energetike", s naglaskom na solarizaciju Hrvatske.

Prisutne je pozdravio župan Varaždinske županije Predrag Štromar koji je istaknuo kako je cilj Varaždinske županije izgradnja uravnoteženog energetskog sustava  koji će zadovoljiti sigurnost opskrbe, konkurentnost tržišta i očuvanje okoliša i kako je Varaždinska županija energetski neovisna te struju proizvodi na dvije hidroelektrane koje se nalaze na području naše Županije.

Predsjednik Udruge za razvoj Hrvatske (URH) Nikola Čupin istaknuo je kako se Nova energetika sastoji od šest područja: energetske učinkovitosti i zaštite okoliša, obnovljivih izvora energije, komunalne energetike, ekološkog grijanja i hlađenja, električnih vozila i napredne mreže te da je primarni cilj otvaranje novih radnih mjesta u svakom od tih područja.

Tijekom predavanja napomenuto je kako je vizija "Nove energetike" korištenje prirodnih resursa, poput tla, mora, klime i geografskog smještaja, što može dovesti do suvremene, moderne i bogate zemlje.

Inače, nakon predstavljanja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva i predavanja u Osijeku, okrugli stol u Varaždinu treće je po redu predstavljanje Nove energetike. Također, za studeni ove godine najavljeno je savjetovanje Zapošljavanje kroz Novu energetiku.

Komentari