Učenici Glazbene škole Varaždin ostaju bez dodatnih bodova za upis u srednju školu?

Piše: Alen Matušin

Objavljeno: 14.03.2014. 10:18

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Andrej Švoger/TeVž

Glazbena škola Varaždin ovih dana požalila se na prijedlog ministarstva da učenici glazbenih škola ne dobivaju dodatne bodove za upis u srednju školu.

Sasvim je razumljivo da nitko razuman i socijalno osviješten neće niti može osporiti sve pozitivne implikacije sporta na živote tinejdžera. Međutim, ovih dana roditelji i polaznici Glazbene škole u Varaždinu, kao i ostalih glazbenih škola u našoj regiji, ali i cijeloj zemlji, s pravom su se osjetili pogođenima službenim prijedlogom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta da se od sljedeće školske godine za pohađanje osnovne glazbene škole ne dobivaju dva dodatna boda pri upisu u srednju školu.

Štoviše, dok se u spomenutom prijedlogu ministarstva rezultati ostvareni na sportskim natjecanjima kategoriziraju kao "posebni rezultati" - i donose dodatne bodove pri upisu, rezultati ostvareni na glazbenim natjecanjima, bilo domaćim ili čak međunarodnim, sastavljačima Odluke o elementima i kriterijima za upis kandidata u 1. razred srednje škole evidentno ne predstavljaju naročitu vrijednost, pa sukladno tome ne donose ni jedan bod.

- Naša osnovna primjedba odnosi se na članak IX. kojim se regulira vrednovanje posebnih rezultata u prethodnom obrazovanju. Razočarani smo što je predviđeno dodatno bodovanje onim kandidatima koji su završili osnovnu glazbenu školu, ali samo za upis u umjetničke programe. Mišljenja smo da dodatno bodovanje učenicima koji nastavljaju umjetničko obrazovanje nema smisla, jer ionako pristupaju prijamnom ispitu te spomenuti bodovi uopće u praksi nemaju utjecaj na konačan rezultat. To također intrpetiramo kao omalovažavanje i obezvrjeđivanje truda i znanja učenika koji su redovito uz osnovnu školu paralelno završili osnovnu glazbenu školu - stoji u službenom dokumentu kojega je ovih dana Glazbena škola Varaždin uputila prema nadležnom ministarstvu.

Više o svemu pročitajte u najnovijem broju Tjednika eVaraždin, kojega od danas 14. ožujka, možete pronaći u cijeloj regiji na više od 300 prodajnih mjesta.

Komentari