ERASMUS PROJEKT

Učenici i nastavnici Druge gimnazije posjetli srednju školu „Oscar Romero“ u Italiji

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 30.05.2019. 12:49

Zadnja izmjena: 30.05.2019. 12:52

Erasmus+ najveći je program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport, a učenici i nastavnici Druge gimnazije Varaždin imali su priliku u travnju 2019. posjetiti srednju školu „Oscar Romero“ u gradiću Albinu nedaleko od Bergama u talijanskoj pokrajini Lombardiji.

Odobreni projekt „Mathbuster“ ukupne je vrijednosti 113.900,00 eura od čega je Drugoj gimnaziji Varaždin dodijeljeno 21.754,00 eura namjenskih sredstava. Projekt traje 24 mjeseca, završava 2020., a sufinancira ga Europska komisija. Osim Druge gimnazije Varaždina i škole iz Italije, u projektu još sudjeluju i škole iz Francuske, Poljske i Latvije koja je i glavni koordinator projekta.

Svrha ovog projekta je povećati kompetencije i vještine učenika i nastavnika te približiti učenicima svijet rada i poslove u kojima STEM ima istaknuto mjesto. Kako bi se to postiglo, učenici su u Italiji poboljšavali financijsku pismenost pomoći igre „Finanziopoli“, organizirali borbe robota na radionici iz robotike u organizaciji udruge BergamoScienza i posjetili čeličanu Tenaris Dalmine, vodećeg svjetskog proizvođača cijevi za naftnu industriju, a da bi pobliže upoznali kulturu i običaje zemlje domaćina, posjetili su Bergamo, Sirmione i Veronu.

U Veroni su razgledali rimski amfiteatar te naučili da Shakespeareova priča o ljubavi Romea i Julije možda i nema toliko romantično uporište u stvarnosti. Više o samom gradiću Albinu saznali su u posjetu općini te orijentaciji u međunarodnim skupinama pomoću aplikacije MathCityMap. Učenici su također testirali društvene igre koje razvijaju od samog početka projekta jer je jedan od rezultata projekta igra, dok su nastavnici u međunarodnim timovima izrađivali materijale za nastavnike.

Sljedeća mobilnost učenika i nastavnog osoblja planirana je u listopadu 2019. u Varšavi, a Druga gimnazija Varaždin bit će domaćin pete i posljednje mobilnosti u proljeće 2020.

Komentari