Učenici iz Varaždinske županije nagrađeni na Natjecanju Europa u školama

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 25.04.2013. 10:22

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: -

Čak šestero učenika iz Varaždinske županije nagrađeno je na nacionalnom Natjecanju Europa u školama 2013. za svoje likovne, literarne i glazbene radove, i to u konkurenciji od šezdeset osam učenika iz sedam osnovnih i dvije srednje škole iz cijele Hrvatske.

Natjecanje provodi Europski dom Zagreb uz pokroviteljstvo Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta već devetnaest godina, a ovogodišnja tema bila je 2013: Godina građana.

U kategoriji literarnih radova u dobnoj skupini učenika od 5. do 8. razreda osnovnih škola nagrađena je učenica Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice Vida Žagar, čija je mentorica bila Hermina Šinjori. U kategoriji likovnih radova u dobnoj skupini nižih razreda osnovnih škola nagrađen je Sven Tomašek iz Osnovne škole Breznički Hum, sa mentoricom Josipom Stankom Barbir, dok su u kategoriji učenika viših razreda nagrađeni učenici Osnovne škole Ante Starčevića Lepoglava Monika Končevski i Jan Tvarogi. Njihov mentor bio je profesor Davor Petak. Učenica Pavla Grabar iz Glazbene škole Varaždin za svoj je glazbeni rad nagrađena u kategoriji učenika osnovnih škola, a Ivan Bobić u kategoriji srednjih škola. Mentor oba učenika bio je profesor Davor Bobić.

Svečanost uručenja nagrada održat će se povodom Dana Europe, 9. svibnja u Europskom domu u Zagrebu, kada će učenicima biti dodijeljene knjige i diplome, a učenicima starijim od 16 godina pruža se mogućnost sudjelovanja na međunarodnim susretima dobitnika nagrada Europa u školi.

Inače, Europa u školi je transnacionalna i interkulturalna inicijativa čiji su glavni ciljevi opće školovanje za demokraciju, interkulturnalno obrazovanje, spremnost na cijeloživotno učenje, osposobljavanje u novim informatičkim i komunikacijskim tehnologijama te međunarodna suradnja na području školstva.

Kako bi se ispunili opći ciljevi, održava se godišnje natjecanje učenika osnovnih, srednjih i visokih škola u literarnom, likovnom i glazbenom izričaju, na kojem se mogu natjecati učenici od sedme do dvadeset i prve godine starosti.

Također, održava se i međunarodno natjecanje na Internetu za grupe učenika/škole, kao i susreti mladih te različiti seminari za učenike, profesore i mlade voditelje.

Sve aktivnosti dostupne su učenicima i studentima iz zemalja članica Europske unije i Vijeće Europe te drugim zemljama koje su potpisnice Europske kulturne konvencije. Hrvatska je postala punopravnom članicom međunarodnog odbora 1996. godine.

Komentari