Evo detalja

Učenici OŠ Sveti Đurđ učili o važnosti zdrave i balansirane prehrane

Objavljeno: 22.11.2023. 09:23

Zadnja izmjena: 22.11.2023. 09:23

Mjesec studeni obilježava se kao mjesec borbe protiv šećerne bolesti. Tim se povodom održavaju brojne aktivnosti s ciljem jačanja svijesti te provođenja dodatnih preventivnih aktivnosti i unapređenja kvalitete zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolešću u RH.

Jedna takva aktivnost održana je i u Osnovnoj školi Sveti Đurđ gdje je izložen tematski pano. Učenicima je uz prezentaciju opisana bolest kao i zdravstveni problemi koji mogu proizlaziti uz sam dijabetes. Uz priču učiteljice koja i sama boluje od šećerne bolesti učenici su dobili uvid u način života i važnost kontrole vrste i količine hrane koju konzumiraju. Važno je u svakodnevnom životu, neovisno o dijabetesu, voditi računa o raznovrsnoj prehrani i konzumiranju voća i povrća koji obiluju mikronutrijentima u usporedbi s brzom hranom koja je djeci najčešće prvi izbor.

Naglašena je i važnost svakodnevnog kretanja u održavanju zdravlja organizma. Uz prezentaciju ‘Što i kako jesti’, savjetovani su o važnosti doručka kao glavnog dnevnog obroka uz izreku „Doručkuj kao kralj, ručaj kao gospodin, a večeraj kao siromah.“ Učenici su imali priliku degustirati grejp, mango, avokado, pomelo, kaki i kikiriki iz ljuske, hranu koja se često ne nalazi na njihovom jelovniku. Kroz radionice i predavanja vodile su ih učiteljice Lidija Pokos i Melita Bontek.

Komentari