'čarobna osmica'

Foto - Učenici varaždinskih škola već deset mjeseci dobivaju energetsko i nutritivno izbalansirane obroke

Objavljeno: 21.11.2023. 12:13

Zadnja izmjena: 21.11.2023. 12:13

Prošlo je godinu i pol dana otkako se krenulo sa realizacijom verificiranog  projekta "Čarobna osmica - pravilnim hranjenjem za zdravi život" te deset mjeseci od implementacije novih, energetsko i nutritivno izbalansiranih jutarnjih obroka u sedam osnovnih škola kojima je osnivač Grad Varaždin.

Projekt su osmislili i uvodili varaždinski nutricionisti Anita Car i Davor Hosti, dok je Grad Varaždin financijski podržao provedbu projekta. Projekt je bio kreiran kroz tri etape: u prvoj se krenulo sa procjenom raspoloživosti infrastrukture školskih kuhinja te edukacije onih ljudi koji će direktno i indirektno sudjelovati u projektu. U drugoj etapi naglasak je bio na edukaciji i radionicama dionika projekta, učenika i predstavnika Vijeća roditelja, da bi se u trećoj etapi krenulo s implementacijom novih jelovnika.

Koncept kreiranja obroka temeljio se na tome da se u jelovnicima zamijenila procesuirana hrana, hrana bogata šećerom i nezdravim masnoćama, i nadomjestila se zdravijim varijantama, obroci su  se obogatili povrćem, prirodnim namazima, uvelo se više voća. Uz navedeno, uzimalo se u obzir i to da se u obrocima ostave namirnice koje su karakteristične u prehrani našeg podneblja, ali se i naglasak stavio na način pripreme hrane uz promicanje kuhanih obroka. 

- Prehrambene navike djece formiraju se od najranije dobi, od vrtićke pa sve do školske. Tako se od ove školske godine, u nadogradnji izvedbe projekta,  krenulo s edukacijom roditelja čija djeca polaze u prvi razred, ali i s radionicama za učenike prvih razreda. Kroz ovu aktivnost dionicima su se približili ciljevi  projekta i aktivnost se u praksi pokazala kao pun pogodak. S tom će se aktivnošću nastaviti i u slijedećim generacijama učenika prvih razreda i njihovih roditelja - navode iz Grada Varaždina.

Komentari