varaždinski talent iz fizike

FOTO Mihael Levanić iz Elektrostrojarske škole s ovim je eksperimentom pobijedio na međunarodnom natjecanju iz fizike

Objavljeno: 14.03.2018. 15:25

Zadnja izmjena: 14.03.2018. 17:36

U zadnjih nekoliko godina svjedoci smo pada kriterija obrazovanja u našim školama kao i sve manja volja učenika za učenjem, no naše škole unatoč tome kriju talentirane učenike željne učenja i novih spoznaja, a jedan takav je i Mihael Levanić iz Elektrostrojarske škole, koji je na međunarodnom natjecanju iz fizike u Srbiji, svojim zanimljivim eksperimentom osvojio prvo mjesto. 

Od petka, 9. ožujka do nedjelje, 11. ožujka trajalo je međunarodno natjecanje iz fizike u Srbiji, točnije Aleksincu na kojem je sudjelovao učenik iz Elektrostrojarske škole, Mihael Levanić sa svojom mentoricom, Anom Ružić i osvojio fantastično prvo mjesto. 

Od 34 prijavljena rada konferencijski odbor za natjecanje odabrao je njih 14 među kojima je bio i Mihaelov eksperimentalni rad „Mali Teslin transformator“ čija je svrha bežićno paljenje žarulja punjenih živinim parama kakve imamo kod kuće. Za razliku od izvornog Teslinog transformatora, umjesto iskrišta korišten je tranzistor, kako bi mogao raditi uz pomoć niskog napona i bežično paliti žarulje, što je svojevrsni Mihaelov izum.  

Na konferenciji je sudjelovalo preko 120 srednjoškolskih i fakultetskih profesora i znanstvenika iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Rumunjske, Bugarske i Francuske, među kojima je upravo ime našeg učenika odzvanjalo tamo, a kako nam je učenik i njegova mantorica potvrdila, kada je njegovo ime prozvano i proglašeno pobjedničkim, od euforije,u prvi tren nisu bili svjesni da li su to stvarno ili netko drugi. 

Komentari