Udruga Gredica: Održano predavanje Franje Pavetića i Marine Majhen

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 18.03.2013. 16:14

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Varaždinska Udruga za promicanje održivog načina življenja “Gredica” organizirala je još jedno predavanje  o ekološkom vrtlarstvu u palači Herzer, a predavanje su u subotu, 16. ožujka održali varaždinski vrtlar Franjo Pavetić i Marina Majhen iz Srednje škole “Arboretum Opeka” iz Vinice.

U uvodnom dijelu predavanja Marina Majhen je iznijela glavne prednosti ekološke proizvodnje u odnosu na konvencionalnu, da bi potom predstavila djelovanje Udruge za biosjemenarstvo, čiji je tajnik. Naglasila je važnost očuvanja široke baze biološkog sjemenja, na čemu se u Hrvatskoj tek rade prvi koraci.

Franjo Pavetić govorio je o svom iskustvu konvencionalnog uzgajivača te razlozima koji su ga naveli na primjenjivanje ekoloških načela u svome radu. Iznio je osnovna načela bitna za ekološko vrtlarstvo, ali i predstavio određene ekološke proizvode prisutne na tržištu namijenjene hobistima i vikend vrtlarima koji nemaju mogućnosti sami pripravljati svoje vlastite biljne pripravke za korištenje u vrtu, niti raditi vlastiti kompost.

Tijekom predavanja razvila se vrlo živa diskusija, postavljeno je mnoštvo pitanja, tako da su sudionici i međusobno razmijenili svoja iskustva, a nakon predavanja održana je razmjena sjemenja, kao i na prethodnim predavanjima održanima ove godine u organizaciji Udruge “Gredica”.

I ovo predavanje organizirano je uz podršku Grada Varaždina i Gradskog muzeja Varažin, u okviru projekta “Centar živi”.

Komentari