Udruge Općine Maruševec kroz predavanje naučile kako bolje raditi

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 30.11.2013. 16:10

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

U organizaciji Općine Maruševec i Autonomnog centra Čakovec u prostorijama Općine Maruševec održano je predavanje za predstavnike udruga s područja općine s ciljem dobivanja informacija koje će im pomoći u još boljem i kvalitetnijem radu i upoznavanju s mogućnostima koje se nude kroz različite programe za civilno društvo.

Predavačice su bile Ines van Hoek, trenerica/savjetnica na Programu JAKO - Program regionalnog razvoja i jačanja sposobnosti organizacija civilnog društva na lokalnoj i regionalnoj razini iz Autonomnog centra Čakovec i Ana Cecelja, voditeljica programa JAKO za Varaždinsku županiju.

Predavanju su nazočili i načelnik općine Ivan Šagi, predsjednica Općinskog vijeća Andreja Ptiček i zamjenik načelnika Nedeljko Horvat.
Kroz ovo su se predavanje udruge mogle upoznati s novinama koje donosi novi prijedlog Zakona o udrugama i Uredbe o računovodstvu neprofitnih organizacija, njihovim obvezama, ali i o mogućnostima financiranja udruga, nacionalnim i EU programima za civilno društvo te pripremom projekata za prijavu na natječaje.

Nakon nedavno održanog sastanka s predstavnicima udruga i Općine, koji je, kako je istaknula predsjednica Općinskog vijeća Općine Maruševec Andreja Ptiček, ujedno i zamjenica predsjednika Povjerenstva za udruge Varaždinske županije, bio poticaj za održavanje ovakvog stručnog predavanja i daljnju intenzivniju suradnju između udruga, ali i općine.

- U Općini Maruševec udruge su važan faktor, one su pokretači društvenog, sportskog i kulturnog života te im treba omogućiti da kroz kvalitetniju suradnju, informiranje, ali i edukaciju mogu realizirati svoje projekte i aktivnosti. Općina Maruševec potiče  razvoj civilnog društva te podržava njihov rad i kroz osiguravanje sredstava iz proračuna, no kako su ta sredstva ograničena, cilj je osigurati sredstva kroz nacionalne i EU programe koji se nude organizacijama civilnog društva - istaknula je predsjednica Općinskog vijeća Andreja Ptiček.

U prilog tome ide i činjenica da upravo udruge povlače gotovo 100 posto sredstava koje je EU namijenila razvoju civilnog društva. Stoga su i udruge pokrenule inicijativu da se uskoro u suradnji s Autonomnim centrom Čakovec  organizira i radionica o pripremi projekata.

Komentari