Univerzal: U Energani ne spaljujemo komunalni otpad

Objavljeno: 20.01.2014. 12:26

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Andrej Svoger

Danas je u Energani Varaždin, koja je u vlasništvu tvrtke Univerzal, održana konferencija za medije.

Marijan Kovačić, vlasnik Univerzala, istaknuo je da su tvrdnje jednog varaždinskog tjednika o spaljivanja komunalnog otpada u Energani neistinite.

- Energana je postrojenje za proizvodnju toplinske i električne energije iz obnovljivih izvora. Za to imamo sve potrebne dozvole. Osim toga dobili smo i dozvolu za energetsku ili termičku obradu još nekih vrsta otpada što je vidljivo na stranicama Agencije za zaštitu okoliša. Imamo dozvolu za suspaljivanje tj., energetsku oporabu goriva iz otpada. To je laka frakcija koja se u određenom postotku termički obrađuje. Između pet i osam posto ukupnog energenta je iz otpada, jer glavno gorivo je biomasa iz poljoprivrede i šumarstva te drvne industrije - istaknuo je Kovačić.

U posljednjih godinu dana bilo je devet nadzora u tvrtci Univerzal i nisu uočene nikakve nepravilnosti.

- Posao se odrađuje bez da se šteti okolišu ili zdravlju građana. Na dimnjacima Energane obavlja se konstantno mjerenje emisija u zrak. Sve je u granicama i zakonski dozvoljeno. Cilj nam je podatke staviti na internetske stranice Energane kako bi bile dostupne javnosti - objasnio je Kovačić.

Uzroke prozivanja Univerzala Kovačić vidu u činjenici da je vlasnik tjednika, koji piše loše o Univerzalu, u također u poslu s otpadom te je trenutno na sudu zbog svog poslovanja.

Komentari