Urod jabuka Obitelj Kelemen iz Donjeg Ladanja - prepolovljen

Objavljeno: 13.10.2012. 11:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:15

Obitelj Kelemen iz Donjeg Ladanja svoje je gospodarstvo s proizvodnjom jabuka registrirala prije desetak godina. Danas u svom voćnjaku imaju 1500 sadnica jabuka sorti idared, yonnagold, zlatni delišes i granny smith. No, osim proizvodnje jabuke, krenuli su i proizvodnju jabučnog octa i soka od jabuka, ali za svoje potrebe.

- Kad smo kretali u posao, mislili smo najprije posaditi 500-ak sadnica, ali smo se predomislili i krenuli s više. Prvu klasu jabuka, od 10 do 12 tona prodajemo, dok onu drugu i treću klasu iskorištavamo za ocat i sok. No, ove će godine zbog suše i mraza na početku, urod jabuka biti čak upola manji - rekao je Tomica Kelemen. Jabuke sami orezuju, dok ih ujesen beru u tri faze, kako one dozrijevaju. Voćnjak s jabukama ima navodnjavanje, no, nije natkriven.

Upravo zbog toga godišnje moraju izdvajati 8.000 kuna za osiguranje od požara, poplave i tuče.

Problem je tržište

- Za voćnjak godišnje dobivamo 1800 kuna poticaja, dok za njegovo osiguranje svake godine izdvajamo 8000 kuna. Naime, odmah u početku voćnjak nismo natkrili mrežom, a sad se više ne isplati jer je preskupo. Također, rok trajanja jabuka je 15 godina, a sad je već prošlo 10 godina. No, osiguravanje bi s po 25 posto trebala sufinancirati i općina, ali naša je općina to napravila samo jedne godine - požalili su se Tomica i Vera Kelemen, koji su za prodaju svojih jabuka sami morali pronaći tržište.

Prodaju školama putem sindikata i manjim tvrtkama, a prodaju i na svom imanju.

Komentari