Uspješno završena edukacija voditelja skloništa na području Grada Varaždina

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 26.11.2013. 07:27

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Grad Varaždin u suradnji s Područnim uredom Varaždin - Državna uprava za zaštitu i spašavanje, među prvima u Hrvatskoj, dana 23. studenoga, proveo je edukaciju za osposobljavanje voditelja skloništa i njihovih zamjenika.

Voditelje skloništa pozdravio je Vjeran Radelić, zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera zaštite i spašavanja na području Grada Varaždina, naglasio je važnost i odgovornost koju nosi funkcija voditelja skloništa te pritom istaknuo da je Grad Varaždin dao puno povjerenje imenovanim voditeljima radi skrbi o povjerenim im skloništima.

Također, prije samog početka edukcije prisutnima se obratio i Zdravko Vrbanić, pročelnik Područnog ureda Varaždin Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Dvadesetak voditelja skloništa i njihovih zamjenika uspješno je izvršilo zadatke koje su im pripremili stručnjaci u polju zaštite i spašavanja. Cilj edukacije bio je osposobiti voditelje skloništa za obavljanje poslova u vezi organizacije boravka građana u skloništu u slučaju neposredne prijetnje, katastrofe i velike nesreće.

Upoznalo ih se s korištenjem i održavanjem sklonišnog prostora, kako ga staviti u zaštitnu funkciju te na koji način postupati u stresnim situacijama i onima opasnim za život.

Obuka je bila podijeljena na teoretski dio u Dobrovoljnome vatrogasnom društvu Varaždin te na praktični koji se odvijao u skloništu varaždinske Trakošćanske ulice.

Edukaciju su provodili djelatnici Područnog ureda Varaždin Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Zoran Happ te vodeći stručnjak za skloništa u RH Ante Perica iz Područnog ureda Zagreb  koji je održao temeljiti praktični dio obuke u samom skloništu u Trakošćanskoj ulici. Osim djelatnika Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Varaždin, edukaciji je prisustvovala i zapovjednica civilne zaštite Grada Varaždina Mirna Kezele.

Grad Varaždin kao jedinica lokalne samouprave u obvezi je održavati javna skloništa u miru. U tu svrhu gradonačelnik Grada Varaždina imenovao je voditelje skloništa i njihove zamjenike koje je potrebno educirati za posao koji obavljaju. Na području Grada Varaždina nalazi se dvadeset skloništa.

Komentari