26 zaštićenih područja

Uz Dravu i Muru živi velik broj ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, evo koji je plan Županije

Objavljeno: 21.04.2023. 08:55

Zadnja izmjena: 21.04.2023. 09:34

Vidra, velikouhi šišmiš, crna roda, sabljarka i jelenak samo su pet od 75 ugroženih životinjskih vrsta koje je sve teže vidjeti na staništima uz rijeke Dravu i Muru. Zbog toga je nužno osmisliti i provoditi aktivnosti koje će doprinijeti njihovom očuvanju.

Glavni je to cilj budućeg Plana upravljanja Regionalnim parkom Mura - Drava i pridruženim zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže, koji izrađuje Javna ustanova Priroda Varaždinske županije zajedno s još četiri županijske javne ustanove. U Županijskoj palači u Varaždinu održana je radionica u sklopu izrade Plana upravljanja. U Varaždinskoj županiji je 26 zaštićenih područja prirode i 19 područja ekološke mreže, a zauzimaju 17 posto ukupne površine županije, istaknuo je župan Anđelko Stričak.

- Među njima je posebno značajna i vrijedna rijeka Drava, koju volimo zvati "europska Amazona". Ova radionica održava se uoči Dana planeta Zemlje, povodom kojeg se održavaju različite aktivnosti, a svakog se pojedinca želi potaknuti na djelovanje kako bi očuvali Zemlju, naš dom. Stoga je ovo prigoda da još jednom skrenemo pozornost na to koliko je važno da ta prirodna bogatstva očuvamo za buduće naraštaje - rekao je Stričak.

Riječ je o čak 42 vrste ptica (neke od njih su crna roda, bregunica, vodomar, crvenokljuna i mala čigra), 15 vrsta riba (poput gavčice, piškura, plotice, mladice, crnke, bolena, sabljarke), 10 vrsta beskralješnjaka (leptir mala svibanjska riđa, danja medonjica i kiseličin vatreni plavac, vretenca istočna vodendjevojčica, rogati regoč i veliki tresetar, saproksilni kornjaši jelenak, grimizna plosnatica i hrastova strizibuba), 4 vrste sisavaca (vidra, dabar, velikouhi šišmiš i širokouhi mračnjak) te 4 vrste vodozemaca i gmazova (crveni mukač, veliki vodenjak, veliki panonski vodenjak i barska kornjača).

Komentari