lijepa priča iz karlovca ludbreškog

FOTO: Đurđica iz Karlovca Ludbreškom u vrtu bere limun, kiwi i smokve, a nada se i plodovima banane

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 06.09.2020. 09:00

Zadnja izmjena: 06.09.2020. 09:00

Đurđica Tkalec iz Karlovca Ludbreškog na svojem vrtu uz ''standardno'' povrće poput mrkve, peršina i celera ubire plodove limuna, kiwija, smokve. Posadila je avokado i ananas, a nada se da će uskoro probati i plodove banane koju uzgaja već osam godina. 

Klimatske promjene dovele su do toga da u našem okruženju sve češće možemo čuti i čitati o onima koji uzgajaju egzotične biljke na otvorenom, u svojim vrtovima i okućnicama. Đurđica, inače medicinska sestra u stomatološkoj ordinaciji, za svoj je hobi izabrala upravo uzgoj egzotičnih biljaka. Kako kaže, prije osam godina kupila je sadnicu banane s ciljem da je uzgoji kao atraktivnu sobnu biljku, no sada neće odustati od nauma da vidi hoće li dobiti plodove.

- Do sada je banana imala samo lišće. Malo sam istraživala i naravno da bi bili plodovi da je sadnica u prirodnom staništu, odnosno na većoj temperaturi. Sad imamo oko 100 banana i navodno da one dozrijevaju u nekoj komori na oko 16 stupnjeva tako da ćemo to skoro odrezati i staviti na veću temperaturu jer će propasti - objašnjava nam Đurđica i dodaje kako ne misli odustati od svog nauma, iz čiste radoznalosti da vidi hoće li se ubrati plodove. - Ako želite i vi uzgojiti neke egzotične biljke, samo ih treba staviti više na južnu stranu i zaštititi od vjetra - savjetovala je Đurđica i dodala kako njezinu okućnicu krase i magnolija, glicijina, ruska srebrna vrba, japanska vrba Hakuro Nishiki te još puno drugih domaćih biljčica i grmlja. 

 

Komentari