Uži centar grada Varaždina uskoro bi mogao dobiti video nadzor

Objavljeno: 11.06.2014. 13:54

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Valerija Mihalić

Buka iz ugostiteljskih objekata u samoj jezgri grada u ranim jutarnjim satima, divljanje i uništavanje javne imovine, odnosno povećanje broja prekršaja protiv javnog reda i mira u samom centru grada Varaždina neki su od problema koji su istaknuti na današnjoj 4. sjednici Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Varaždina.

Kako je izvijestio načelnik Policijske postaje varaždinske Krešo Bosak, u posljednja dva mjeseca bilježi se povećanje prekršaja protiv javnog reda i mira u samom centru grada.

– Za prvih pet mjeseci stanje u našem gradu što se tiče sigurnosti je zadovoljavajuće. Ono što upada u oči jest stanje sigurnosti u užem centru grada, to su ulice Padovčeva, Kranjčevićeva, Stančićev trg, Uršulinska, Bakačeva, Gajeva i Uska ulica. To su područja koja su problematična u ranojutarnjim satima, od 2 do 6 sati ujutro. Stanari tih ulica žale se da zbog buke ne mogu spavati. Policija po ovom pitanju djeluje i preventivno. Stalno smo prisutni, obilazimo ta područja i zajedno s ostalim službama pokušavamo situaciju držati pod kontrolom – rekao je Bosak.

Prema onome što se moglo čuti na sjednici Vijeća, nezadovoljstvo stanara užeg centra grada je opravdano. Neki ugostiteljski objekti imaju dozvole za rad do čak pet ili šest sati ujutro. Često izlasci iz takvih objekata završavaju svađama, tučnjavama, dernjavom, uništavanjem javne imovine i staklenih izloga. Kako je sugerirano na sjednici Vijeća, jedan od načina kako da se to riješi jest uvođenje video nadzora i izjednačavanje radnog vremena svih ugostiteljskih objekata.

– Zaključak ove sjednice jest da se napravi potpuna analiza do koliko je sati dozvoljeno radno vrijeme ugostiteljskim objektima u centru grada, a onda će se krenuti u usklađivanje radnog vremena svih takvih objekata. Također, donesena je odluka da se krene u realizaciju postavljanja videonadzora u strogom centru grada kako bi se pokušalo spriječiti kršenje javnog reda i mira – rekao je gradonačelnik Habuš na sjednici Vijeća.

Što se tiče dužeg radnog vremena ugostiteljskih objekata za vrijeme odigravanja utakmica Svjetskog prvenstva u nogometu, svi ugostiteljski objekti koji su tražili produljenje radnog vremena dobili su dozvolu.

– Svi ugostitelji koji su tražili produljenje radnog vremena zbog Svjetskog prvenstva u nogometu, dobili su dozvolu od Grada, ovisno o tome koliko je tko tražio. U pravilu je to maksimalno sat vremena od kraja utakmice – rekao je Habuš.

Bilo je riječi i o proširenju pješačkih zona, odnosno o zabrani vožnje biciklima u strogom centru grada, kao i o novoj aplikaciji koju razvija Fakultet informatike i organizacije, preko koje će se građani moći informirati o krađama bicikla.

Komentari