Varaždin u regiji s Karlovcem i Siskom, bez Čakovca i Koprivnice?

Objavljeno: 03.03.2011. 14:54

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Varaždin bi prema prijedlogu trebao biti u regiji sa Siskom i Karlovcom, dok bi s druge strane izgubio poveznicu s tek 14 kilometara udaljenim Čakovcom ili obližnjom Koprivnicom.

Na sastanku Savjeta za gospodarstvo predsjednika Josipovića, ponovno je aktualizirano pitanje teritorijalnog preustroja Hrvatske.

Prema studiji Ekonomskog instituta Zagreb, sadašnjih 20 županija trebalo bi okrupniti u 7 regija, a Varaždin bi prema prijedlogu trebao biti u regiji s Krapinsko-zagorskom, Karlovačkom i Sisačko-moslavačkom županijom.

Prema istom prijedlogu, Varaždin bi izgubio teritorijalnu poveznicu s Međimurjem i Koprivnicom, koji bi zajedno s Bjelovarsko-bilogorskom i Virovitičko-podravskom županijom tvorili regiju pod nazivom Međimurje, Podravina i zapadna Slavonija.

Čehok: Nema logike u tome

- Premda se radi samo o preporuci, moram reći da nema nikakve logike, a niti gospodarskih, prometnih, povijesnih i političkih poveznica između Varaždina i recimo Karlovca ili Siska koji bi prema studiji trebali činiti regiju zajedno s Varaždinom - izjavio je za eVarazdin.hr varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Sporno je za njega i postojanje bilo kakvog upravnog tijela kao poveznice između gradova i općina prema državi. Za ukidanje je županija, a smatra da bi idealno rješenje za teritorijalni preustroj trebalo potražiti u Sloveniji, gdje su gradovi i općine organizirani u zajednice općina.

- Mi i prirodno i gospodarski pripadamo u regiju koja bi trebala biti teritorijalno sjeverna, te nam je potrebno tek nekoliko zajednica općina koje bi bile organizirane oko jačih gradova na sjeveru Hrvatske, poput recimo Varaždina, Čakovca, Koprivnice, Ivanca, Preloga... - predlaže Čehok, a sadašnji sustav županija općenito smatra kaotičnim i ne vidi smisao u njihovom postojanju.

Štromar: Nije problem u županiji, već u centralizaciji

I varaždinski župan Predrag Štromar smatra prostor sjevernog dijela Hrvatske prirodno i gospodarsko jedinstvenim, te ponavlja svoj prijedlog po kojem bi eventualnu okrupnjenu regiju trebale činiti prostor Zagorja, Međimurja, Podravine, sadašnje Varaždinske županije i sjeverni dio Zagrebačke županije.

- To je prostor koji i prirodno i gospodarski čini smislenu cjelinu - rekao nam je Štromar.

Tvrdi da nije problem u postojanju županija kao upravnih jedinica, već je problem u centralizaciji, odnosno u tome da županije po sadašnjem modelu nemaju dovoljno ovlasti i funkciju u razvoju gospodarstva.

Smatra da bi se decentralizacijom i većim ovlastima moglo postići mnogo više.

- Da bi  takve jedinice funkcionirale, trebale bi biti okrupnjene. Potreban nam je širi prostor od najmanje pola milijuna stanovnika i ovlasti da se može raditi na razvoju. Ovaj prijedlog pak je potpuno neprihvatljiv, tim više što nigdje nisu navedene ovlasti budućih predloženih regija, pa je u tom slučaju baš svejedno imamo li županije ili regije, a pogotovo ovako raspoređene - zaključio je  župan.



Komentari