Varaždinac Matija Bauer bio je dobrotvor bez premca

Piše: Josip Novak

Objavljeno: 14.03.2014. 19:26

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Među najuglednije Varaždince nesumnjivo spada Matija Bauer, trgovac vinom i drvom. On se prema riječima povjesničara Rudolfa Horvata „rodio u tuđini“, ali je odrastao u Varaždinu, gdje je stekao i u humanitarne svrhe ostavio dobar dio svog velikog bogatstva.

Bauer je, naime, bio prvi trgovac koji je iz Hrvatske u Francusku počeo izvoziti hrastovu građu za izradu bačvi. Sudjelovao je na mnogim sajmovima, te kao jedini Hrvat na impozantnoj Međunarodnoj izložbi koja je održana 1862. godine u Londonu.

Izložba je trajala punih šest mjeseci, od 1. svibnja do 1. studenog spomenute godine na prostoru gdje su danas smještene zgrade londonskih Natural History i Science Museum-a. Bauer je bio jedan od 28.000 izlagača iz 36 zemalja svijeta. No, budući da ugledni trgovac nije imao potomke, izdašno je pomagao varaždinsku sirotinju, te sve dobrotvorne zavode i humanitarna društva u gradu.

Primjerice, samoinicijativno je 1891. iz Beča darovao novac za naše oboljele ili na intervencijama stradale vatrogasce. Sve to, činio je u tolikoj mjeri da ga je gradsko zastupstvo jednoglasno izabralo za počasnog građanina. Bauer je umro 5. svibnja 1894. u Beču, odakle je njegovo tijelo dopremljeno u Varaždin. Tu je pokopan na gradskom groblju gdje mu je podignut spomenik.

Vila na Bauerbregu

I na času svoje smrti Bauer nije zaboravio na Varaždin. Oporučno je ostavio 60 tisuća forinti za humanitarne svrhe. Samo Dobrotvornom društvu Varaždin, kojem je za života godišnje davao oko 800 kruna, oporukom je namijenio čak 20.000 kruna.

Njegovo ime nosila je prekrasna vila „Bauer“, koju je u švicarskome stilu sagradio 1872. na svom posjedu, na najvišem mjestu Varaždin Brega. Sve zahtjevne stolarske radove na vili obavila je varaždinska radionica Antuna Gogera. Impozantna zgrada u kojoj su česti gosti bili poznati hrvatski književnici stradala je u požaru početkom prošlog stoljeća.

Izvor: Tjednik eVaraždin

Komentari