Varaždinci će selektirati otpad: Kupit će se 37 tisuća novih kanti

Objavljeno: 14.03.2014. 08:39

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: eVaraždin.hr

Grad Varaždin mogao bi biti jedan od prvih gradova koji će imati cjelovit sustav selektivnog prikupljanja i zbrinjavanja otpada.

Veliki projekt, u prvoj fazi sufinancirat će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 3,8 milijuna kuna.

– U prvoj fazi pribavit će se 37 tisuća novih kanti, oko deset tisuća kanti za plastiku, deset tisuća kanti za biološki otpad i 17 tisuća malih deset litarnih kanti za domaćinstvo, koje će biti podijeljene domaćinstvima. Radi se o kantama koje će biti u kuhinji, tako da građani neće imati dodatn trošak kupovanja posebnih kanti. Jednako tako, ide se i u nabavku tri nova vozila koja su potrebna za taj novi način prikupljanja odvojenog otpada – rekao je gradonačelnik Habuš.

Ovo je prvi korak u tom cijelom unapređenju sustava zbrinjavanja otpada. Drugi korak je prijava na fondove za projekt izgradnje kompostane, kamo će se odlagati taj biološki otpad, a koja bi trebala biti gotova do finaliziranja svih natječaja.

Treći korak u cijeloj ovoj priči je podzemni sustav prikupljanja otpada po kvartovima, prije svega stambenim zgradama. To je nešto što je najveće financijsko opterećenje u cijelom projektu, jer treba izdvojiti milijun i pol do dva milijuna eura.

– Ovo je nešto što je trebalo napraviti još davno, a da se napravilo prije, vjerojatno danas ne bismo imali probleme s balama koje imamo. Krećemo u jedan kvalitetan projekt i ukoliko se provede, bit ćemo odličan primjer kako riješiti otpad na zadovoljstvo svih sugrađana – istaknuo je Habuš.

Kako bi cijeli sustav funkcionirao, potrebna je ne samo suradnja Grada i Čistoće, već i suradnja svih sugrađana.

– Ovo je zakonska regulativa koju propisuje Republika Hrvatska. Što se tiče nabavke novih vozila, ona se moraju kupiti, jer od 2001. godine Varkom, odnosno Čistoća, nije mijenjala ni jedno vozilo. U čitavom procesu, cjelovit sustav gospodarenja otpadom ne može se osloniti samo na Čistoću ili na Grad, on mora biti usuglašen sa svim građanima. Mediji mogu tu puno pomoći na način da educiraju naše sugrađane o prednostima selektiranja otpada. Nadam se da ćemo tu naći jednu zajedničku suradnju da bismo postigli cilj, a to je smanjenje količina otpada koliko god je to moguće – rekao je Davor Skroza, direktor Čistoće.

Komentari