BROJ PACIJENATA SE POVEĆAVA

FOTO Željka Grđan o novom Centru za dijalizu kaže da je 'plafon', a trenutno ima 18 pacijenata i 10 donora

Objavljeno: 01.03.2018. 09:26

Zadnja izmjena: 01.03.2018. 09:42

Nakon 32 godine varaždinski Odjel za nefrologiju i dijalizu dobio je novi Centar za dijalizu u kojima će skrbiti o više od 160 pacijenata, kojima je nužna dijaliza ili daljnja zdravstvena skrb nakon transplantacije bubrega. Više informacija o Centru kazala je voditeljica Odjela za nefrologiju i dijalizu Opće bolnice Varaždin, Željka Grđan.

Nefrologija je dio interne, a riječ je o jedinoj struci koja u cjelosti može nadomjestiti funkciju organa, ako ga se ne može izliječiti konvencionalnim metodama. Obzirom na trend povećanja broja osoba s dijabetesom, hipertenzijom te povećanja broja pretilih osoba, povećavaju se i razlozi uključivanja pacijenata na dijalizu. 

Priča s Centrom započela je 1980. godine kada je voditelj Centra za dijalizu bio liječnik Stjepan Šimunić i kada je Centar imao svega 6 kreveta da bi 1986. preselili u nove prostore kada se i broj kreveta popeo na 20. Njega je naslijedio doktor Ivan Bogadi koji je zajedno s doktorom Ivanom Kudelićem prvi pokrenuo eksplantacijski program varaždinske Opće bolnice. Danas bolnica ima 10-tak donora i među općim bolnicama jedna je od vodećih pri darivanju organa.

Kako kaže voditeljica Grđan, na Odjelu se obavlja čitav niz terapijskih metoda, od hemodijalize, laboratorijskih nalaza i dijagnoze. Pacijenti su na hemodijalizi u prosjeku 4 sata, a neki znaju biti i duže te dolaze 3 puta tjedno. Provode se i dijalize za najteže pacijente koji su u jedinicama intenzivne njege, gdje su na aparatu 24 sata, 72, pa i duže. 

Centar trenutno ima 18 pacijenata koji su na listi čekanja, te još 12 koji su u obradi za stavljanje na listu. Centar radi sve što i klinike, jedino ne radi biopsiju bubrega, a prema riječima voditeljice Grđan, najvjerojatnije niti neće jer nedostaje logistike, nefropatologa te potrebne opreme za dijagnostiku. 

Komentari