'EARLALL'

Varaždinska županija domaćin konferencije Europskog udruženja za cjeloživotno učenje

Objavljeno: 27.10.2022. 14:05

Zadnja izmjena: 27.10.2022. 14:06

Varaždinska županija bila je domaćin dvodnevne godišnje konferencije Europskog udruženja regionalnih i lokalnih vlasti za cjeloživotno učenje (EARLALL).

Riječ je o mreži regija iz osam zemalja, Njemačke, Italije, Francuske, Španjolske, Norveške, Švedske, Bugarske i Hrvatske, sa sjedištem u Bruxellesu, čiji je cilj doprinijeti kreiranju politika Europske unije u području obrazovanja, a ponajviše cjeloživotnog učenja. Dobrodošlicu je predstavnicima poželio župan Anđelko Stričak.

- Obrazovanje nam je oduvijek prioritet, a posebno vodimo brigu o povezivanju obrazovnih programa s potrebama gospodarstva, tako da se 70 posto srednjoškolaca školuje za strukovna zanimanja, 25 posto njih u gimnazijskim programima, a preostalih 5 posto u umjetničkim programima. Izvan granica Hrvatske smo prepoznati po svojim centrima izvrsnosti u kojima se radi s darovitom djecom, a uz to imamo pet centara izvrsnosti u strukovnom obrazovanju te gradimo dva regionalna, strukovna centra kompetentnosti gdje ćemo napraviti iskorak u obrazovanju na području zdravstva i poljoprivrede - rekao je, između ostalog, Stričak. 

Predstavnici su raspravljali o najvažnijim aktivnostima u proteklih godinu dana te je predstavljen plan aktivnosti za predstojeće razdoblje. Kao najznačajnije teme za buduće projekte i inicijative istaknute su vještine potrebne za zelenu i digitalnu tranziciju, angažirane regije kroz cjeloživotno učenje, strukovna izvrsnost, učenje i obrazovanje odraslih za izgradnju otpornih regija, mladi kao predvodnici oporavka Europe te vještine za podršku europskim industrijama. Konferencija je bila i prilika za međusobno dijeljenje iskustava i prezentiranje dobrih praksi, ali i za generiranje novih ideja.

Komentari