Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak uputio uskrsnu čestitku

Objavljeno: 21.03.2013. 15:03

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Dina Vinceković/VT

Nedavni događaji u Vatikanu izazvali su interes cijelog svijeta, a novi papa Franjo, već izborom svojeg imena, dao je naslutiti da će biti drukčiji, istaknuo je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak na današnjem uskrsnom susretu s predstavnicima medija koji je održan u dvorani Biskupskog ordinarijata .

Na uskrsnom susretu, predstavljena je uskrsna poruka biskupa Mrzljaka koju donosimo u cijelosti:

Braćo i sestre!

S novim nasljednikom sv. Petra, vidljivim poglavarom Katoličke Crkve, papom našim Franjom idemo ususret vazmenim blagdanima. Njegov predčasnik papa Benedikt XVI. uveo nas je u Godinu vjere i u apostolskom pismu Vrata vjere poručio nam je podsjećajući nas na riječi II. vatikanskog sabora: „Crkva, koja u vlastitom krilu obuhvaća grješnike te je u isti mah i sveta i potrebna čišćenja, neprestano kroči putem pokore i obnove. Crkva žurno ide naprijed hodajući između progona svijeta i utjeha Božjih, navješćujući križ i muku Gospodnju sve dok On ne dođe (usp 1Kor 11, 26). Ona je okrijepljena snagom uskrsnuloga Gospodina kako bi strpljivošću i ljubavlju svladala svoje unutrašnje i vanjske žalosti i teškoće te u svijetu vjerno, iako zasjenjeno, otkrivala njegovo otajstvo sve dok se ono na kraju ne bude očitovalo u punom svjetlu" (LG 8).

I mi se, braćo i sestre, uključujemo na taj put kojim Crkva hoda kroz povijest dijeleći sa svijetom i ljudima našega vremena radosti i nade, žalosti i tjeskobe, posebno siromašnih i obespravljenih. U našoj domovini mnoge obitelji i mnogi pojedinci ovih dana prolaze kroz razne životne teškoće. Neki ostaju bez zaposlenja, nekima su uskraćene zaslužene plaće, neki trpe zbog bolesti i starosti, neki proživljavaju obiteljske tragedije, roditelji strepe nad budućnošću svoje djece i pitaju se kakav odgoj dobivaju u školi i društvu općenito. Možemo li prolaziti mimo njih i ne vidjeti teškoće u kojima se nalaze?! Što možemo učiniti? Jesmo li nemoćni u svemu tome? Ovih dana molili smo u časoslovu: „Dopusti Bože da češćim slušanjem tvojih riječi provodimo ovo korizmeno vrijeme, kako bismo Krista, naš Vazam, što odanije počastili ovog Uskrsa".

Slušati riječ Božju
Iz dana u dan okružuje nas mnoštvo riječi, mnoštvo informacija. Nikad u povijesti čovjek nije dnevno dobivao toliko informacija, toliko riječi. Tiskani i elektronički mediji, a i izravni sugovornici natječu se tko će dati, ali i primiti više informacija. Gdje je u svemu tome Božja riječ?! Može li se ona probiti kroz mnoštvo tako privlačnih vijesti i informacija? Nije li često puta stavljena u stranu, pa i od nas kršćana uz ispriku „nemam vremena"? Zato je ova molitva koju upravljamo Gospodinu, da nam pomogne da nađemo vremena za slušanje njegove riječi, itekako važna. Korizma nas poziva na odricanje.

Odričemo se nečeg manje vrijednog i manje važnog da bismo zadobili ono što je najvrjednije. Riječ Božja nije samo slušanje ili čitanje, ona pretpostavlja otvorenost uma i srca da nas ta riječ prožme i postane stvarna i djelotvorna u našemu životu. Riječ Božja je i zahtjevna. Ona nas ne mami tjelesnim užicima i jeftinim obećanjima. Ona traži nošenje svagdanjeg križa. Ona traži nasljedovanje Učitelja, Isusa Krista. Ona nas kroz smrt vodi u život. Uskrs je radosna proslava života. Proslava ovozemaljskog vremenitog života, ali i još više vječnoga života u zajedništvu s uskrslim Gospodinom. Pođimo zajedno tim putem jer ćemo na taj način počastiti Krista u proslavi ovogodišnjeg Uskrsa.

Neka vam je svima sretan i blagoslovljen Uskrs!   

Nakon što je uputio uskrsnu čestitku, biskup Mrzljak podsjetio je na činjenicu da svaki papa u pontifikat unosi nešto svojega.
- Benedikt XVI. unio je jedan poticaj da malo više razmišljamo o vjeri, a papa Franjo nas već ispituje kako ta vjera živi i kako se ostvaruje u svakodnevnom životu. Uoči konklava i ja sam razmišljao o tome kakav će biti Petrov nasljednik. Očekivao sam mlađeg papu po godinama, ali se sjećamo pape Ivana XXIII. koji je, usprkos godinama, napravio pravi preokret u prošlom stoljeću sazvavši dugi vatikanski sabor koji i danas ima odjeka u Crkvi i u svijetu. No on još uvijek nije dosta zaživio u životu i zato mi na tragu spomenutog vatikanskog sabora nastojimo oživjeti Crkvu da bude svjesna kako je ona Božji narod i kako svaki član Crkve ima svoju zadaću unutar nje – naglasio je mons. Mrzljak dodavši da u Godini vjere Varaždinska biskupija nastoji s vjernicima laicima te ostalim suradnicima župa, zajedno promišljati što još može učiniti za Crkvu.

Na biskupove riječi nadovezao se preč. Josip Koprek, predstojnik Obiteljskog centra i povjerenik za katoličke laičke udruge, predstavivši mjesto i ulogu župnih pastoralnih vijeća u poslanju Crkve. Naime, o toj temi govorilo se i raspravljalo na pet korizmenih susreta s vjernicima laicima, te članovima župnih pastoralnih vijeća s područja Varaždinske biskupije.

- Željeli smo u Godini vjere na specifičan način osvijestiti svima nama da smo  pozvani doprinijeti životu i živosti Crkve. Papa Benedikt XVI. na svojem odlasku naglasio je kako vidi i osjeća da je Crkva živa zajednica. Toj živosti daju značajan doprinos  vjernici laici. Naime, kroz nekoliko susreta s njima i ostalim suradnicima u župnim ekonomskim i pastoralnim vijećima, konstatirano je kako se veliki dio vjernika laika sa svojim sposobnostima uključuje u život župe. Mi ih nastojimo ohrabriti da ustraju u tome i potičemo ih na još veći angažman – zaključio je preč. Koprek.      

Komentari