huliganski ispad u centru

Varaždinski konzervatori poručili skupini nepoznatih mladića: 'Molimo, vratite nam kornjaču!'

Objavljeno: 11.07.2017. 12:44

Zadnja izmjena: 11.07.2017. 14:43

Foto: Luka Šalamun/Konzervatorski odjel Varaždin

U subotu popodne u Dućanskoj ulici došlo je do neshvatljivog ispada kada je s ulaza u poznatu trgovinu "Gumbek" otuđen jedan od starih simbola ove ulice s dugom tradicijom - metalna kornjača koja je krasila trgovinu i ulicu 15-ak godina.

Kako smo neslužbeno doznali, ovu drsku i krajnje neshvatljivu krađu izvela je skupina nepoznatih mladića, koji su se oglušili i na molbu prodavačice iz susjedne trgovine da ne diraju figuru koja se ionako ne može niti prodati niti na bilo koji način iskoristiti, osim za ono za što je izvorno i namijenjena - da krasi Dućansku ulicu.

Na ploči koja se nalazi pored ulaznih vrata "Gumbeka" ostavljen je i spomen na 2003. godinu kada je Radimir Čačić - potpisan kao diplomirani inženjer arhitekture - donirao ovu kornjaču koja je u stvari replika originala iz 19. stoljeća sada čuvanog u Gradskom muzeju. Kako saznajemo s ploče, kornjača je bila simbol trgovine mješovitom robom koja je prije više od 150 godina radila na ovom mjestu.

Kornjača, dakle, prije svega ima sentimentalnu i povijesnu vrijednost. Oni koji su je uzeli s njom ne mogu napraviti ništa i njihov je čin višestruko štetan. Stvar je prijavljena policiji i ovo bi moglo loše završiti po izgrednike. Stoga iz Konzervatorskog odjela Varaždin pozivaju nepoznate mladiće - ili poštenog nalaznika - da kornjaču vrate tamo gdje ona spada. Da opet bude ukras i uspomena na varaždinsku višestoljetnu tradiciju.

Komentari