Varaždinski kuhari putuju na međunarodno natjecanje u Italiji

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 13.10.2013. 15:28

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Prilika za odlazak na Global Chefs Challenge i Hans Bueschkens Junior Chefs Challenge pruži se kuharu jednom u životu.

Privilegija da predstavljaju Hrvatsku na WACS-ovim (Svjetsko udruženje kuharskih saveza) prestižnim natjecanjima pripala je Anđelku Levaniću iz varaždinskog hotela Turist, državnom kuharskom prvaku za 2011. godinu te mladom kuharu iz varaždinskog kraja Zlatku Novaku, državnom kuharskom prvaku za 2012. godinu, koji radi u njemačkom restoranu Gasthof in der Au u Starnbergu.

Nakon što su objavljene propozicije natjecanja, varaždinski su kuhari naporno trenirali kako bi u Milanu u Italiji od 18. do 23. listopada pokušali pobijediti u konkurenciji od 14 kuhara iz isto toliko zemalja iz južne Europe.

Uz predsjednika HKS-a Damira Crlenog i izbornika Marinka Jurešića, treninzima su prisustvovali i eminentni hrvatski kuhari, članovi sekcije ocjenjivača HKS-a koji su svojim sugestijama doprinijeli kvaliteti jela i minimizirali mogućnost donošenja negativnih bodova na natjecanju.

Naime, samo prvo mjesto na ovom natjecanju može odvesti kuhare na završnicu natjecanja u Norvešku sljedeće godine u sklopu svjetskog kuharskog kongresa.

Global Chefs Challenge je WACS-ovo međunarodno natjecanje koje se svake dvije godine odvija u sklopu WACS-ovog svjetskog kuharskog kongresa. Unatrag 6 godina, kreirano je i natjecanje za kuhare do 25 godina (Hans Bueschkens Junior Chefs Challenge), a Hrvatska po prvi puta sudjeluje s dva državna prvaka na individualnim natjecanjima.

Komentari