javlja opća bolnica varaždin

Varaždinsku županiju zahvatila groznica Zapadnog Nila - potvrđen slučaj zaraze

Objavljeno: 07.09.2018. 08:40

Zadnja izmjena: 07.09.2018. 09:13

Prema priopćenju Opće bolnice Varaždin Groznica Zapadnog Nila je bolest koja je zahvatila Varaždinsku županiju. Radi se o virusu iz porodice flavivirusa, te se prenosi ubodom zaraženog komarca, a virus je prisutan i na našem području, moguće je očekivati nove slučajeve. 

- U Varaždinskoj županiji je do sada zabilježen samo jedan potvrđen slučaj zaraze. S obzirom da je dokazano da je virus prisutan na našem području, za očekivati je moguće nove slučajeve tokom naredna 2-3 mjeseca te je u slučaju pojave ozbiljnijih simptoma potrebno potražiti liječničku pomoć –  napomenula je Elizabeta Dvorski, dr.med. v.d. voditelja Odjela za infektologiju iz Opće bolnice Varaždin. Bolest se dokazuje najčešće dokazom protutijela u krvi, odnosno likvoru bolesnika te dokazom genoma PCR metodom u urinu.

- Prosječna inkubacija bolesti je oko 2-14 dana, s time da će tek oko 20 posto zaraženih imati simptomatsku kliničku sliku, i to blažu, sa simptomima „ljetne gripe“; povišena temperatura, bolovi u cijelom tijelu, opća slabost, moguće je povraćanje, proljev, pojava osipa po gornjem dijelu trupa i ekstremiteta, povećani limfni čvorovi, može se javiti mutniji vid i blaža glavobolja. Navedeni simptomi traju uglavnom nekoliko dana, bez značajnijih patoloških promjena u laboratorijskim nalazima, te prolaze uz simptomatsko liječenje – pojasnila je Elizabeta Dvorski.

Nadalje, u manje od 1 posto zaraženih moguće je razvijanje teže kliničke slike sa znakovima infekcije središnjeg živčanog sustava (meningitis, meningoencefalitis), koju će oboljeli i liječnici prepoznati po duljem trajanju temperature, praćenoj jačom glavoboljom, povraćanjem, vrtoglavicom, moguće poremećajem svijesti, zakočenosti vrata, naglo nastaloj slabosti mišića ili slabosti nogu, ruku te drugim neurološkim ispadima. U navedenom slučaju potrebno je bolesnika uputiti u bolnicu radi daljnjeg praćenja i liječenja.

- Od težeg oblika bolesti najčešće obolijevaju stariji bolesnici te bolesnici s kroničnim bolestima, šećerna bolest, kronični bubrežni i kardiološki bolesnici, pacijenti s transplantiranim organima ili malignim oboljenjima te drugi imunokompromitirani bolesnici. U navedenoj skupini moguće je očekivati dulje trajanje bolesti, sporiji ili nepotpuni oporavak pa čak i smrtni ishod – rekla je Dvorski.

Dosada je u Hrvatskoj, prema službenim podacima Zavoda za javno zdravstvo, 26 laboratorijski potvrđenih slučajeva dok je nažalost jedna osoba preminula. Od tih 26 slučajeva deset je prijavljeno u posljednjih sedam dana. Uz slučaj u Varaždinu sve novooboljele osobe su zaražene na području sjeverozapadnog i istočnog dijela Republike Hrvatske (Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska i Karlovačka županija te Grad Zagreb s okolicom).

Komentari