Velika Gospa pobratimila hrvatsku Bednju i slovenski Videm

Objavljeno: 21.08.2012. 12:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: bednja.hr

Mnoštvo vjernika iz svih bednjanskih župa, ali i iz Lepoglave, Ivanca, Višnjice, Slovenije, Zagreba, Varaždina i drugih mjesta, u Bednji je proslavilo Veliku Gospu. Poznato je da Velika meša tradicionalno u rodni kraj dovodi velik broj iseljenih mještana iz zemlje i inozemstva, kojima je to prilika da posjete rodbinu i ponovno vide zavičaj iz kojeg su morali otići uglavnom trbuhom za kruhom, piše bednja.hr

Ovogodišnje slavlje uveličano je i bratimljenjem bednjanske župe Uznesenja Blažene Djevice Marije i slovenske župe sv. Vida iz Vidma. Povelju o bratimljenju potpisali su župnici vlč. Zorislav Šafran i pater Tarzicij Kolenko, a tim povodom u Bednju je doputovalo i 60 vjernika iz Vidma i nekoliko slovenskih svećenika koji su koncelebrirali misi što ju je predvodio ivanečki župnik vlč. Zoran Gložinić.

U čast potpisivanja povelje, vjernicima je podijeljeno 400 sličica s motivom oltara Uznesenja Marijina i dvojezičnim natpisom na poleđini. Svečanosti bratimljenja župa odazvao se i videmski načelnik Friderik Bračič. Nakon slavlja u Bednji, domaćini su goste poveli i u obilazak župne crkve sv. Marije u Lepoglavi, gdje im je o crkvi i djelovanju pavlina govorio župnik vlč. Andrija Kišiček.

Rijeka hodočasnika i posjetitelja i ove je godine zakrčila glavni bednjanski Trg sv. Marije. Među vjernicima uočili smo i one koji su se odazvali pozivu Općine Bednje i KUD-a Franje Serta – Josipa Genca i na vjersko slavlje došli u starinskim narodnim nošnjama te time obnovili nekadašnje običaje, kada se na Veliku mešu dolazilo u svetiješnjim nošnjama.

U proštenjarskoj vrevi svirali su članovi Limene glazbe DVD-a Bednje i Bednjanski šarmeri, a zaklon od sunca tražio se pod šatorskim krilima, uz bogatu ugostiteljsku i gastronomsku ponudu.

Komentari