Velika loptarijada danas na varaždinskom Korzu

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 25.04.2013. 09:13

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: -

Podsjećamo, na varaždinskom Korzu će se danas, 25. travnja od 9:30 d0 12:30 sati održati manifestacija „Loptarijada/Žogarijada 2013“ pod pokroviteljstvom Grada Varaždina.

Riječ je o velikom međunarodnom natjecanju učenika varaždinskih osnovnih škola u igrama s loptom praćenih prigodnim zabavnim programom za djecu.

U Loptarijade će, uz varaždinsku djecu, biti uključena i djeca Rijeke, Koprivnice i Zagreba te iz još osam zemalja.

Gradonačelnik Grada Varaždina Goran Habuš će u 12:15 sati na Trgu kralja Tomislava - Korzu otvoriti prvim udarcem lopte finalno natjecanje u nogomet, a nakon toga će novinarima dati izjavu o sudjelovanju grada u tom međunarodnom projektu.

„Loptarijada/Žogarija“ je medijsko-sportsko-edukacijsko-zabavno-natjecateljski projekt, koji sastoji on niza natjecanja učenika, profesora i navijača iz uključenih osnovnih škola u nizu prilagođenih igri i sportova s loptom.

U svakoj od uključenih zemalja uglavnom se radi o četiri grada te po četiri ili osam osnovnih škola koje se uz potpunu produkcijsku i organizacijsku odgovornost samog voditelja projekta – tvrtke MEDIASPORT i RTV Slovenije na atraktivno izvedenom borilištu natječu za ukupnu pobjedu.

U svakom se od uključenih gradova se „Loptarijada/Žogarija“, koja traje jedan dan (prije podne), samostalno snima, a emisija prenosi u atraktivnim terminima na televizijama svih uključen ih zemalja. Za 2013. je potvrđeno sudjelovanje gradova odnosno škola iz: Austrije, Italije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske, BiH, Srbije, Makedonije i Crne Gore. To konkretno znači da će se sve emisije pa tako i ona iz Varaždina, prenositi na barem devet televizija od čega je većina nacionalnih.

Projekt službeno podržavaju Vlada Republike Slovenije, tj. Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta te UEFA koja je projektu u 2010. dodijelila i nagradu za „Most Valuable Grassroots Event“ u sportu.

Projekt je osmišljen tako da ispuni više funkcija – od zabave do mogućnosti promocije, ali i edukacije. Njime se dodiruje cijeli niz važnih odgojnih i obrazovnih tema – svi timovi su mješoviti te su u njima ravnopravno zastupljeni i dječaci i djevojčice, svoju aktivnu natjecateljsku ulogu imaju i profesori i navijači, posebno se pazi na „fair play“ kod kojih se ocjenjuje nastup ne samo malih sportaša nego i ostalih predstavnika škole, a međunarodna dimenzija doprinosi uspostavi kontakta među različitim narodima i kulturama.

Uz to, samo natjecanje održava se na javnoj površini, gradskom trgu ili sličnoj lokaciji u centru grada te s obzirom na medijsku prisutnost ima i značajan promotivni efekt. Uključene škole dobile bi priliku u pauzama natjecanja predstaviti se i nekim kulturnim programom, a slična bi se mogućnost dala i vrtićima, iako djeca predškolske dobi ne sudjeluju u natjecanju.

Događanje u Varaždinu održat će se 25. travnja 2013. godine u prijepodnevnim satima. Kao lokacija održavanja predviđen je Trg kralja Tomislava, sudjelovanje su potvrdile sve varaždinske osnovne škole dok će u nenatjecateljskom dijelu će sudjelovati i COO „Tomislav Špoljar“, a kratkim programom će se predstaviti i Dječji vrtić „Varaždin“.

Pobjedničke škole iz svih hrvatskih gradova uključenih u „Loptarijadu 2013“ sudjelovat će u nacionalnom finalu, koje će se održati u Zagrebu 17. svibnja 2013. godine.

Pobjednici nacionalnog finala putuju na Superfinale u Trst, koje će se održati 7. lipnja 2013.

 
 

Komentari