Veterani Domovinskog rata i ove će godine očistiti Varaždin od ambrozije

Objavljeno: 02.07.2015. 16:17

Zadnja izmjena: 09.03.2016. 07:59

Foto: Siniša Sović

Petnaestak članova Udruge branitelja liječenih od PTSP-a kao i proteklih 11 godina očistit će malčerima i trimerima oko 200 tisuća kvadratnih metara od ambrozije, a Grad Varaždin će im taj posao platiti oko 70 tisuća kuna...

Zadovoljni smo što i ove godine nastavljamo s projektom. Lani smo pri iskorjenjivanju alergene ambrozije pokosili oko 180.000 m2 zakorovljenih površina, naglasio je Ivica Pintarić, predsjednik UB liječenih od PTSP-a varaždinske županije.

- To  svojevrsna radna terapija braniteljima koji obavljaju koristan posao za grad i zahvaljujem svima, posebno prim. Krpanu koji je ovaj posao inicirao. Ustajemo ranom zorom, ali nam nije teško krčiti i kositi korov jer se pritom družimo i zarađujemo novac za potrebe raznih aktivnosti u našoj udruzi – istaknuo je Pintarić prilikom potpisivanja ugovora.

Uklanjanje ambrozije i drugih alergenih biljaka s površina koje nisu obuhvaćene redovnim održavanjem a u vlasništvu su Grada Varaždina, dugogodišnji je projekt poznatiji pod nazivom “Varaždin, grad bez ambrozije“, podsjeća varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.  

- Akcija će trajati od početka srpnja do kraja kolovoza na poljoprivrednim površinama na periferiji grada. Ove godine za tu namjenu osigurano je u Proračunu Grada Varaždina 70.000 kn. Članovi Udruge radove na uklanjanju ambrozije izvode strojno i ručno, a obračun se vrši mjesečno za stvarno izvršene količine. Vjerujte mi, svaka lipa je za njih teško zarađena  – naglasio je Habuš.

Prioritetna je košnja površina koje su zakorovljene i nalaze se najbliže naseljenim gradskim područjima.
 

Komentari