Vidovec: Odluke Vijeća donesene jednoglasno, problem slika Franje Tuđmana

Piše: Alen Matušin

Objavljeno: 31.05.2014. 08:54

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: ilustracija/Andrej Švoger

Da ni tijela lokalne samouprave, kao što je malo općinsko vijeće, u Hrvatskoj nisu oslobođena ideoloških rasprava, dokazuje sjednica Vijeća Općine Vidovec održana u četvrtak 29. svibnja.

Naime, nakon što su gotovo sve točke dnevnog reda, a bilo ih je čak 18, izglasane uglavnom jednoglasno, u općinskom Vijeću povela se rasprava o prvom hrvatskom predsjedniku čija slika stoji na zidu uz raspelo i općinski grb. Pitanje je pokrenuo Damir Hosni, oporbeni vijećnik iz redova HNS-a, a kako su se izjasnili ostali vijećnici uključeni u raspravu pročitajte u nastavku.

Bruno Hranić (HDZ, načelnik): Zašto je tu slika? Radi se o prvom hrvatskom predsjedniku, ne o predsjedniku HDZ-a. Da je prvi hrvatski predsjednik bio Vlado Gotovac, sigurno bi ovdje bila i njegova slika. Često koristim Gotovčeve citate, kao što citiram i druge naše političare, bez obzira da li je to Franjo Tuđman, Marko Veselica ili netko drugi. Ako nekoga smeta slika prvog hrvatskog predsjednika, onda ćemo je maknuti.

Damir Hosni (HNS, vijećnik): Meni njegova slika, ljudi, ne smeta. Smeta mi taj način u trenutku i vremenu, gospodo. Dakle, mi smo sad u vijećnici i ovdje su vijećnici svih stranaka. To nije primjereno, jer Tuđman je ipak bio i predsjednik stranke, odnosno HDZ-a. Meni to ne smeta, ja to poštujem, ali vi morate poštivati instituciju vijeća i vijećnice. Mi sad imamo vijeće i po meni bi bilo korektno ili da su slike svih dosadašnjih predsjednika, pa da ih sutra bude 444, ili da nije niti jedan.

Bruno Hranić: Jedan je prvi hrvatski predsjednik i jedan je utemeljitelj hrvatske države.

Damir Hosni: To je demagogija...

Zdravko Pizek (HDZ, predsjednik Vijeća): Razlika je između onog predsjednika i sadašnjeg po ovlastima i svemu drugome.

Damir Hosni: Sve okej, vi mene krivo shvaćate...

Bruno Hranić: Vi dobro znate da u mojoj kancelariji možete isto vidjeti sliku prvog hrvatskog predsjednika, ali nemate ni zastavicu HDZ-a niti nikakva druga stranačka obilježja. Mogu vam reći da u drugim vijećnicama...

Damir Hosni: Mene ne zanimaju druga vijeća, nego vijeće u kojem sam trentno ja.

Bruno Hranić: Ja bih ostavio tu sliku prvog hrvatskog predsjednika, kakvu imam i u svojoj kancelariji...

Damir Hosni: Nisam zadovoljan odgovorom. Mogu li se vijećnici očitovati o tome? U svojoj kancelariji možete imati obiteljske slike i kakve god slike hoćete...

Dubravko Zavrtnik (nezavisni vijećnik): Ja nisam član HDZ-a, ali mene osobno ne smeta. Svi znamo da je pokojni gospodin predsjednik u Drugom svjetskom ratu bio na strani antifašista, da je zaslužan za stvaranje Hrvatske i bio je ratni predsjednik. Načelnik je dobro rekao, ako to nekoga smeta, slika će se maknuti. Mene osobno ne smeta. Nije ista stvar da ovdje budu i svi drugi predsjednici, jer predsjednici sada nemaju niti iste ovlasti, a bogami niti odgovornost. Bilo bi šteta da se radi toga sad prepiremo...

Zdravko Pizek: Ako je to najveći problem, onda...

Damir Hosni: Radi se o čistom principu, ljudi moji. Ne radi se o tome da ja osporavam bilo što. Vijećnica ne smije potencirati ništa, ni u jednom momentu.

Bruno Hranić: Ovo potencira stvaranje hrvatske države, a ako vas to smeta onda ne znam. Možda vas i križ smeta?

Damir Hosni: Bruno, vjeruj mi, poznavajući tebe, da si u poziciji vijećnika i da je kontra stvar, ti bi postupio isto.

Bruno Hranić: Ne bi.

Damir Hosni: Ja ću morati svoju zadovoljštinu potražiti na drugom mjestu, da vidim da li se to može dovesti u red.

Sjednica je naposlijetku završila bez konkretne odluke o spomenutom pitanju.

Komentari