Vijeće donijelo odluku o deponiranju otpada u Totovcu, nastavljaju se i pregovori sa T7

Objavljeno: 07.03.2012. 13:04

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Odnosi Grada Varaždina i T7 Grupe ušli su u novu fazu. Varaždinski gradski vijećnici prihvatili su naime prijedlog da se novonastali varaždinski otpad deponira u Totovcu, na deponiju čakovečke komunalne tvrtke Čakom. Prije nego li ta odluka stupi na snagu mora je potvrditi i čakovečko Gradsko vijeće, a gradonačelnik Goran Habuš istaknuo je da to znači da Grad i T7 Grupa imaju oko tri tjedna za dogovor da se otpad ipak počne zbrinjavati u MBO pogonu.

Sve što se proteklih dana događalo po pitanju odnosa između Grada Varaždina i T7 Grupe odrazilo se i na Gradsko vijeće. Vijećnici su danas raspravljali o gorućem pitanju zbrinjavanja otpada, a sjednica se u jednom trenutku pretvorila u „cirkus“ nedostojan varaždinskog Gradskog vijeća.

Odvjetnik T7 Grupe Miroslav Rendić je naime uoči sjednice u ime svog klijenta gradonačelniku ponudio da se otpad u sljedeća tri mjeseca zbrine u MBO pogonu po cijeni od 700 kuna po toni.

Oporbeni vijećnici smatrali su da je to važna ponuda koja bi mogla utjecati na odluku Gradskog vijeća te da je zato o njoj potrebno raspravljati, no vladajuća većina i gradonačelnik o tome su odbili raspravljati dok ne prime pismenu ponudu.

- Vlasnik T7 Grupe već je iznosio usmene ponude pa ih zatim povlačio. Dok ne dobijem tu ponudu „crno na bijelo“ o tome nema smisla raspravljati. A osim toga, taj prijedlog ide u smjeru rješavanja samo jednog otvorenog pitanja, a stav je Međustranačkog vijeća i moj osobno da otvorene odnose sa T7 Grupom treba rješavati u paketu - poručio je Habuš.

Na sreću, situacija se brzo smirila jer su i sami vijećnici uvidjeli da takva rasprava ne vodi ničemu. Saslušali su argumente gradonačelnika koji je predložio da se donese odluka da se novonastali varaždinski otpad deponira u Totovcu, na deponiju tvrtke Čakom.

- Ova odluka ne znači da prekidamo pregovore sa T7 Grupom. Prije nego li potpišemo ugovor, ovu odluku mora prihvatiti još i čakovečko Gradsko vijeće što znači da imamo oko tri tjedna, možda i više, da postignemo dogovor sa T7 Grupom. Moramo sjesti za stol, raspraviti sva otvorena pitanja u paketu i bez privremenih rješenja. Ali više nemamo vremena za gubljenje. Balirku moramo zaustaviti i otpad negdje moramo deponirati - poručio je gradonačelnik Habuš.

Njegovu odluku podržali su njegov HNS, SDP, HSLS i nezavisni vijećnik Robert Podolnjak koji je naglasio i da MBO pogon može proraditi čak i ako ugovor o zbrinjavanju otpada u Totovcu bude potpisan.

- Ljudi, mi imamo toliko smeća da posla ima za sve. U ovom trenutku imamo gotovo 120 tisuća tona smeća i ta brojka raste iz dana u dan. T7 VIS po postojećim dozvolama može zbrinuti najviše 35 tisuća tona otpada godišnje. Dakle, mi trebamo i neka druga rješenja, barem još jedno vrijeme dok ne riješimo smeće koje imamo. Nadam se da će MBO uskoro proraditi, ali trebamo i dodatna rješenja i u tom smislu se nadam da će uspjeti i ova opcija sa Čakovcem - poručio je Podolnjak.

Vijećnik HDZ-a Vlatko Vuković upozorio je pak da opcija zbrinjavanja novog otpada u Totovcu i baliranog otpada u općini Davor ima previše otvorenih pitanja.

- Što ako odluka ne prođe u čakovečkom Gradskom vijeću? Što ako se dogodi narod u Čakovcu i ljudi odbiju primiti naš otpad? Kako namjeravate deponirati 100 tisuća tona baliranog otpada u općini Davor kad oni imaju kapacitet za 40 tisuća tona otpada i više od toga im ne dopušta studija utjecaja na okoliš? - pitao se Vuković.

Komentari