Viničanci svečano obilježili Dan Općine

Objavljeno: 27.04.2015. 19:48

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Općina Vinica

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u petak, 24. travnja, obilježen je Dan Općine Vinica i blagdan sv.Marka ev., zštitnika Općine Vinica...

Uz prisutne vijećnice i vijećnike Općinskog vijeća, načelnika općine g.Marijana Kostanjevca i zamjenicu g-đu Mirjanu Jambriško, među brojnim gostima  sjednici su prisustvovali i g-đica Sunčana Glavak, saborska zastupnica i osobna izaslanica predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, Vladimir Stolnik, zamjenik predsjednice Skupštine Varaždinske županije, Siniša Jenkač, gradonačelnik grada Novog Marofa, načelnici općina , predstavnici javnih, državnih i komunalnih poduzeća, ugledni gospodarstvenici , predstavnici viničkih udruga i drugi.

Goste i uzvanike pozdravio je predsjednik Općinskog vijeća Marijan Mihalić te svima poželio dobrodošlicu . Nakon predsjednika Vijeća koji se u ukratko osvrnuo na rad Općinskog vijeća te naglasio kako mu je posebno drago što su vijećnici u proteklih godinu dana sve odluke donijeli jednoglasno, prisutnim se gostima obratio načelnik Općine Marijan Kostanjevac.

Načelnik se u svom prigodnom obraćanju osvrnuo na aktualnu situaciju naglasivši kako situacija nikad nije bila gora. Proračun Općine Vinica nekada je bio i do 10 miliona kuna, a danas je jedva 5 miliona, a zbog izmjena poreznih propisa taj će iznos još dodatno biti umanjen za 10 posto. Između ostalog , načelnik je naglasio kako Općina Vinica u ovom trenutku ima projekata vrijednih preko 100 miliona kuna te da je nezamislivo da je Općina do sada pripremala i financirala izradu projekata, slala ih resornim ministarstvima, a od nekih ministarstva nije došao čak ni odgovor.

Osim financijske krize, naglasio je načelnik, prisutna je kriza morala jer nepoznato je u demokratskom svijetu da bi bilo koja politička stranka ili njezin predsjednik imao u svojem političkom programu za cilj kako mrziti sredinu u kojoj i sam živi te joj k tome još nanositi štetu.

No, kako je rekao načelnik, ima i dobrih primjera pa je tako pohvalio suradnju sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te sa Ministarstvom kulture i Konzervatorskim odjelom u Varaždinu. Bez obzira na situaciju, u Općini se vodila briga o svim segmentima društva, od odgoja i obrazovanja do potpora maldim obiteljima, poduzetnicima, poljoprivrednicima i sl.

Načelnik je na kraju svog oobraćanja zahvalio svima na dobroj suradnji te čestitao svima koji nose ime Marko imendan, a svim stanovnicima Dan Općine, Dan Župe, Dan Osnovne škole i Dan srednje škole.

Ispred gostiju prisutnima se u ime prisutnih gradonačelnika i načelnika obratio Siniša Jenkač, gradonačelnik Novog Marofa koji je naglasio kako je zapravo sve ono što je u Općini Vinica napravljeno, u odnosu na raspoloživa sredstva jako puno te čestitao općinskom vodstvu na tomu poželjevši mu još mnogo uspijeha u ostvarenju zacrtanih razvojnih programa.

S prigodnim riječima svima se ispred Varaždinske županije obratio Vladimir Stolnik, zamjenik predsjednice Skupštine Varaždinske županije koji je također pohvalio sve aktivnosti ali također i naglasio kako Općina Vinica ima sve predispozicije za razvoj turizma te da turizam treba biti glavni pokretač razvoja.

Sve prisutne pozdravila je i Sunčana Glavak, zastupnica u Hrvatskom saboru i osobna izaslanica Tomislava Karamarka, predsjednika HDZ-a, te svima prenesla pozdrave i čestitke vodstva HDZ-a povodom Dana Općine Vinica . Osvrnula se na aktualnu situaciju koja je na žalost svakim danom sve teža za sve stanovnike naše Hrvatske.

No, kako je istaknula, raduje je što Općina Vinica unatoč skromnim sredstvima ipak korak po korak ide naprijed, a osobito joj je drago što Općina Vinica ulaže u obrazovanje mladih ljudi koji su najveći potencijal naše zemlje.

Na svečanoj sjednici bile su uručene i nagrade najuspješnijim studentima. Nagrade se svake godine dodijeljuju na temelju prijava pristiglih na javni natječaj. Odlukom je predviđeno da se dodijeljuju novčane nagrade u iznosu od 5.000,00 kn za troje prvoplasiranih studenata na rang listi , a koje su ove godine pripale Maji Kovačić, Jeleni Županić i Martini Štumerger. Kao i ranijih godina, dvije nagrade su ponovo osigurali vinički poduzetnici Josip i Marko Galeković, vlasnici Poliklinika Galeković d.o.o. te Božidar Šipek, vlasnik tvrtke TOMO d.o.o. iz Vinice koji su uručili nagrade studenticama Katarini Šipek i Nikolini Lazar.

Kako je ove godine bilo zaprimljeno 7 prijava studenata koji se u potpunosti zadovoljili uvjete javnog natječaja, načelnik Općine donio je Odluku da se iz posebnog fonda u koji izdvaja dio svoje plaće, dodijele nagrade i studenticama Josipi Bregović i Mihaeli Kukec.

Svečana sjednica bila je popraćena i prigodnim programom u kojem su sudjelovali zbor OŠ Vinica pod vodstvom prof. Gordane Kos Kolar, a koji je i ove godine osvojio 1. mjesto na županijskom natjecanju i tako se plasirao na državno natjecanje, mlada glazbena nada iz Vinice Gabrijela Hrženjak koja je osim himne otpjevala još dvije pjesme.

Prigodnim recitacijama na kajkavskom dijalektu u programu su sudjelovali učenici 3. razreda OŠ, a poseban doživljaj prisutnima su priuštile članice ŽVS Leluja, osnovane prije godine dana. U proteklih su godinu dana ostvarile zapažene nastupe, a za ovu priliku predstavilesu se pjesmama „Vjeruj u ljubav“ te autorskim „Nek popevka zleči vse“ i  „Vinica moja, moj rodni je kraj“ .

Svoju najnoviju pjesmu „Črešja“ pročitala je Terezija Zinka Kožić, umirovljena učiteljica iz brezničkog Huma, porijeklom iz Vinice, a koja je upravo u Vinici prije nekoliko godina promovirala svoju prvu zbirku pjesama “Zmislim se“, a bila je i jedan od dobitnika općinskog javnog priznanja .

Dani Općine Vinica nastavljeni su u subotu tradicionalnim prošćenjem pred crkvom povodom blagdana Sv. Marka, te u nedjlju, 10. Ribičkim kupom Općine Vinica udicom na plovak te komičnom monodramom „Tetecova spoved“ u izvođenju Kulturne udruge „ Glumački festival u Krapini“ i Vida Baloga.

Komentari