Vinogradari širom županije ovog vikenda slave blagdan sv. Vinka

Objavljeno: 19.01.2014. 09:56

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: ilustracija - Andrej Švoger

Blagdan sv. Vinka smatra se, uz Martinje, najvećim vinogradarskim blagdanom, a ujedno označava početak sezone radova u vinogradu.

Mnogi vinogradari u Varaždinskoj županiji taj blagdan, koji se slavi 22. siječnja, obilježavaju već ovog vikenda, a među onima koji su već proslavili nalaze se i vinogradari s područja Tužnog.

>> FOTO: Dobra kapljica i domaći “oblizeki” na proslavi Vincekova u Tužnom

Udruga vinogradara i voćara općine Beretinec "VIV-BER" Vincekovo slavi u nedjelju, 19. siječnja kod obitelji Senka Borščaka, u Ulici braće Radić u Beretincu, s početkom u 13 sati, te pozivaju sve svoje članove, ali i stanovnike općine Beretinec, kao i sve ostale zainteresirane na proslavu ovog tradicionalnog vinogradarskog blagdana. U slučaju veoma loših vremenskih uvjeta (vrlo jake padavine snijega ili kiše), proslava se odgađa za 25. siječnja (subota).

Ludbreški vinogradari iz Udruge "Trsek" Vincekovo će također proslaviti u nedjelju, 19. siječnja kod kipa sv. Vinka na Sigečaku, s početkom u 12:30 sati. Uz blagoslov trsovih grančica održat će se i ostali tradicionalni ceremonijali - ritualno rezanje trsovih grančica, obredno zalijevanje trsa starim vinom te vješanje domaćih kobasica i špeka. Vinogradari s ludbreškog područja poznati su po svojoj uspješnosti i kvalitetnim vinima, te će sve posjetitelje počastiti kuhanim vinom i kobasicama.

I članovi Udruge vinogradara i voćara općine Sveti Ilija "Grozdek" Vincekovo će proslaviti u nedjelju, 19. siječnja. Svi članovi udruge, ali i ostali zainteresirani za ugodno druženje i dobru zabavu pozvani su da od 14 sati dođu do vinograda Josipa Fotaka u Žigrovcu (put prema Conarima). Uz blagoslov trsova i tradicionalne obrede, vinogradari će proslaviti početak vinogradarske godine. Neće nedostajati ni dobrog vina ni jela, a veselju će doprinijeti i tamburaši.

Vincekovo će obilježiti i Udruga vinogradara Varaždinske Toplice. Uz pleh muziku, pečene kobasice i tradicionalni obred posvete vinograda, članovi Udruge, ali i ostali dobrodošli gosti, družit će se u srijedu, 22. siječnja u goricama kod ovogodišnjeg domaćina Ive Ratkovića u Martinkovcu.

Članovi Udruge vinogradara “Vinea” iz Vinice, u suradnji s Općinom Vinica, već tradicionalno obilježavaju blagdan sv. Vinka. Stoga pozivaju sve vinogradarke i vinogradare na obilježavanje “Vincekova”, koje će se održati u srijedu 22. siječnja u 15:30 sati u vinogradu kod Mije Erjavca na Tuškovom bregu u Boršancu (Vinicabreg). Nakon ovogodišnjeg obreda rezanja trsa i blagoslova početka radova u “goricama”, nastavit će se druženje svih članova u dvorani u zgradi Općine Vinica.

Komentari