Više od stotinu majstora zanata na Danima hrvatskog kulinarstva u Varaždinskim Toplicama

Piše: eVz

Objavljeno: 23.11.2012. 13:02

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:47

Dani hrvatskog kulinarstva, najveće događanje kulinarske struke, ove će se godine održavati od 30. studenog do 5. prosinca u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama.

Deveto izdanje manifestacije obuhvatit će 9. Državno prvenstvo kuhara, 4. Državno prvenstvo slastičara te 7. Kamelija kup, natjecanje učenika.

Kao i prijašnjih godina, očekuje se velik odaziv kuhara i slastičara iz svih krajeva Hrvatske. Kuhari se natječu u čak 13 kategorija prilagođenih zaposlenicima eminentnih restorana i hotela, kuharima koji rade u bolnicama ili školama te zaposlenicima kuhinja koje nude tradicionalna jela svog kraja.

Međutim, rezultati u prve tri kategorije bodovat će se za naslov Državnog prvaka u kuharstvu. Kuhar koji želi ponijeti ovu prestižnu titulu u tri dana trebat će pripremiti 10 različitih hladnih i toplih jela te deserata.

Natjecanja slastičara održat će se u pet kategorija, a da bi ponijeli titulu najboljeg majstori ovog zanata moraju sudjelovati u tri prve kategorije, odnosno pripremiti svečanu tortu i šest različitih slastica.

Kamelija kup, natjecanje učenika završnih razreda strukovnih škola za zanimanja kuhar i slastičar, ove će se godine prvi put održati pred publikom. U montažnim kuhinjama ekipe učenika pripremat će slijed od četiri jela.

Osim natjecateljskog dijela Dana hrvatskog kulinarstva profesionalni kuhari mogu sudjelovati i u radionicama te vidjeti nekoliko prezentacija. Novost na ovogodišnjim Danima hrvatskog kulinarstva je što radionicama mogu pristupiti i amateri. 

Poznati hrvatski kuhar Branko Ognjenović naučit će vas pripremati brza i ukusna jela u woku kroz zabavnu i interaktivnu radionicu. Jožef Oseli, neumorni i cijenjeni slovenski kuhar, član Francuske kulinarske akademije koji je svoje znanje prikupio u najboljim hotelskim kuhinjama u Japanu, Singapuru i Dubaiju, podijelit će s vama tajne vegeterijanske kuhinje.

Ljubiteljima slatkog preporučamo radionicu Dragice Lukin, jedne od naših najpoznatijih slastičarki koja će vam otkriti korisne slastičarske trikove, a s Marijanom Bošnjakom naučite kako jednostavnim potezima nožem od voća i povrća napraviti impresivne dekoracije za svoja jela. O jelima primorske kuhinje podučavat će vrsni kuhar Dragan Visković.

Kotizacija za svaku četverosatnu radionicu je 150 kuna, a u to su uključene sve namirnice, pribor i popratni materijal, ali i degustacija pripremljene hrane. Broj sudionika je ograničen, a prijaviti se možete putem obrasca na stranici  Hrvatskog kuharskog saveza.

Komentari