U Sloveniji nastavljeno suđenje za ratni zločin razaračima Varaždina

Objavljeno: 07.02.2012. 18:22

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Ivica Dolenec

U Sloveniji se ovih dana nastavlja suđenje za ratni zločin zapovjedniku varaždinskog korpusa JNA Vladimiru Trifunoviću i zapovjedniku tenkovske kolone koja je krenula na Sloveniju Berislavu Popovu.

Na sudu u Murskoj Soboti još traje suđenje posljednjem zapovjedniku varaždinskog korpus JNA Vladimiru Trifunoviću i zapovjedniku tenkovske kolone koja je krenula prema Gornjoj Radgoni, Berislavu Popovu za ratni zločin, prenosi slovensko Delo.

Njih se tereti za ratni zločin, razaranja i ubojstva tijekom "desetodnevnog" rata u Sloveniji, kada su jedinice JNA iz Varaždina imale ključnu ulogu u pokušaju osvajanja graničnih prijelaza na granici sa Austrijom.

Trifunović nije činio ratni zločin

Na posljednjoj raspravi u siječnju svjedočio je zapovjednik TO Istočne Štajerske Vlado Milošević, koji je tijekom rata bio na zapovjednom mjestu u Mariboru.

Milošević je na temelju dokumenata koje je pronašao u varaždinskoj vojarni nakon odlaska JNA u rujnu 1991. godine zaključio da je Trifunović samo bio jedan od časnika u zapovjednom lancu.

Trifunović je, prema njegovim navodima, u zapovjedima izričito tražio da se prililkom pucanja na vojne ciljeve posebno pazi, da ne bi došlo do uništavanja civilnih objekata i povređivanja civila. Zbog toga, prema navodima svjedoka, nije počinio ratni zločin.

Popov odgovoran za ubojstva civila

Prema Miloševiću, Popov je tijekom prodora i napada na Gornju Radgonu taj dio zapovijedi zanemario, pri čemu je došlo do razaranja i ubojstva dva civila.

Svjedok je naveo da Popov nije spriječio ni provale u civilne kuće, skladišta i ostale objekte u Gornjoj Radgoni, te pljačke koje su se tijekom tih dana dogodile, dok je u Trifunovićevu obranu izjavio da smatra da on iz Varaždina nije mogao imati kontrolu nad situacijom.

Suđenje se nastavlja tijekom ovog mjeseca.

Podsjetimo, Trifunović i Popov osuđeni su u tadašnjoj Jugoslaviji nakon predaje varaždinskog korpusa JNA za izdaju. Nakon nekog vremena provedenog u zatvoru, pušteni su na slobodu, a prošle je godine presuda poništena.

>> Rušitelji Varaždina (ipak) nisu izdali Jugoslaviju
>> Prije 20 godina JNA zauvijek napustila Varaždin

Komentari