Volim Varaždin: Kome smeta Špancirfest?

Objavljeno: 14.08.2014. 17:35

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Špancirfest je uprkos kritikama i jalnuškim anonimnim komentarima na portalima, koji se pojavljuju uoči svake priredbe, uz neprikosnovene umjetnički profinjene Varaždinske barokne večeri, glavni turistički ambasador Varaždina u Hrvatskoj i Europi.

Usporedba sa susjednom velikom i lijepom priredbom u Čakovcu je neumjesna, jer Porcijunkulovo i Špancirfest su potpuno različite manifestacije. Kritičarima bih preporučio da naprave anketu među Varaždincima s pitanjem "Jeste li za ukidanje Špancifesta?" Za takvo smiješno pitanje mogli bi dobiti po nosu.

Sljedećeg petka (22.8.) počinje 16. Špancirfest i ne bude li kišovitog ovoljetnog vremena opet će se živjeti i radovati na varaždinskim ulicama, trgovima, dvoranama. Prošle godine bio je čak 441 program s oko 170.000 posjetitelja, od kojih više od polovice iz drugih hrvatskih gradova i inozemstva. Čime bi se mogla nadomjestiti takva uspješna i poznata turistička priredba - festival uličnih šetača?

Varaždinci su u prošlom stoljeću voljeli šetnje svojim gradom. Korzo pred starom gradskom vijećnicom, prije nego je postao velika ugostiteljska terasa, bilo je svakovečernje sastajalište, tu su se rađala prijateljstva, ljubavi.

Nedjeljom se šetalo gradskim parkom i u podnevnim satima slušao promenadni koncert limenih glazbi, odlazilo na bedeme Bašče. U ranijim stoljećima nije se šetalo gradskim ulicama, jer su bile neuređene, kad je padala kiša – bilo je blato do koljena, a u ljetnim mjesecima prašine do grla.

Podrška kolegama s radija

Nakon 70 godina postojanja Radio Varaždinu prijeti stečaj, gašenje programa i otkazi preostaloj petorici zaposlenika. Bio bi to kraj jednog od stupova varaždinskog novinarstva, radijske postaje u kojem su radili, surađivali i školovali se brojni novinari.

Na konferenciji za medije u Novinarskom domu u Zagrebu izražena je podrška i zahtjev da se pod hitno pronađe rješenje za Radio Varaždin i zaposlenicima isplate plaće koje nisu primili četiri mjeseca.

Imaju li vlasnici Radio Varaždina novaca? Imaju, ne i za novinarski posao. Osamdesetpostotni vlasnik je "Termoplin" u kojem je većinski dioničar s 50,99 posto Grad Varaždin, dok je drugi s 21.098 dionica direktor firme Ivan Topolnjak. Prije desetak dana isplaćena je dobit za 2013. godinu pa je Gradu pripalo tri milijuna, a direktoru dva i pol milijuna. Od pristojne zarade vlasnici za plaće novinara nisu izdvojili nijednu kunu.

Komentari