Završilo toplo "bablje ljeto", počinje hladna jesen

Objavljeno: 06.10.2011. 14:52

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: Ilustracija

Gotovo je s kratkim rukavima i ugodnim gotovo ljetnim vremenom. U petak će Hrvatsku, više od dva tjedna nakon službenog početka, zadesiti – jesen.

Varaždinci su i danas mogli uživati u čarima „indijanskog ljeta“. I danas su mnogi iskoristili lijepo i sunčano vrijeme za šetnju gradskim ulicama i trgovima te ispijanje kavice na terasama.

No, u petak će se sve to promijeniti. Meteorolozi naime najavljuju da u Hrvatsku napokon, više od dva tjedna nakon službenog početka, stiže – jesen.

Državni hidrometeorološki zavod u svojoj prognozi za petak ističe da će sjeverozapadnu Hrvatsku u jutarnjim satima pogoditi jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Sjeverozapadna Hrvatska trebala bi biti prva na udaru jesenskog vremena, a slični će se vremenski uvjeti tijekom dana proširiti i na ostatak zemlje.

Temperatura će ujutro i prijepodne u sjevernom dijelu zemlje biti između 14 i 18 stupnjeva, no poslijepodne će se zamjetno sniziti, moguće je čak i do 9 celzijevaca.

Vjetar će u početku dana biti slab do umjeren jugozapadni no ubrzo bi trebao okrenuti na „sjevernjak“ koji mjestimice može imati i olujnih udara.

Ako ste se planirali od hladnoće skloniti u „južnije krajeve“, to Vam možda i nije najbolja ideja.

Izdano je naime posebno upozorenje za sjeverni Jadran i gorsku Hrvatsku koju bi trebala zadesiti obilnija kiša, a na cijelom Jadranu bit će izraženijih pljuskova i grmljavice praćenih jakim olujnim vjetrom.

Tijekom cijelog petka na južnom Jadranu puhati će jak jugozapadnjak i jugo, a na sjeveru Jadrana olujna bura sa orkanskim udarima.

U višem se gorju Gorskog kotara i Like uz zahlađenje očekuje i padanje susnježice i snijega.

Komentari